Teen ihana maailma

Tee

– Sivustojen kopiointi on kielletty kaikissa muodoissa.

Tee – suuri nautinto

Tee on maailman eniten juotu juoma veden jälkeen, maailman vanhin piristävä juoma. Teellä on 3000 vuoden perinteet.

Kuumalla tee viilentää, kylmällä lämmittää. Se voi myös lisätä mielihyvää ja poistaa stressiä. Tee myös rauhoittaa (kofeiiniton yrttihauduke) ja virkistää (esim. matcha-tee). Sanotaan, että teekupillinen kirkastaa ajatuksia. Teen terveellisistä vaikutuksista saadaan jatkuvasti uutta tietoa.

Jos sinusta tuntuu, ettet pidä teestä, kokeile eri laatuja! Löydät varmasti omasi.

Tee on nautinnollinen, moniaistinen elementti, jota voi hyvin verrata viineihin. Se voi olla enemmän kuin juoma, siitä on muodostunut suorastaan voimaa antava elämäntapa. Eri teelaatujen avulla voi säädellä vireystasoa. Niiden tuoksut, maut ja värit lumoavat.

Jos haluat tietää teestä enemmän, lisätietoja löytyy esimerkiksi Pirkko Arstilan kirjasta Suuri Teen ystävän kirja. Se on kirjoitettu rakkaudesta teehen. Hän sanoo että on kokenut oman ”Chadonsa”, Tien teen maailmaan. Hänen mielestään ”teehetket ovat kiireettömiä keitaita arjen erämaassa ja siihen liittyvät teevälineet pieniä taideteoksia, sekä että teet ovat kuin viini ja niihin pitäisi suhtautua samalla arvonannolla (esimerkiksi parhaimman laatuinen oolong-tee maksaa 13000 €/100 gr!)

Japanilainen tee-emäntä opiskelee teen taitoja 30 vuotta. Arstila haluaa tarjota lukijalle helpomman tavan lähestyä Teen maailmaa kirjan avulla. Voin suositella kirjaa kaikille teestä kiinnostuneelle. Koska Arstila on toimittaja, hän osaa kertoa teeasioista hyvin viihdyttävästi. Kirja löytyy useimmista kirjastoista ja kirjakaupoista.

Järjestän myös tilauksesta Teen Ystävän kursseja (ks. alla). Niihin olen saanut yhteistyökumppaniksi teekauppa Teepolun, joka on lahjoittanut veloituksetta ihanat, pääosin luomuteet kursseille maisteltaviksi. Heillä on myös verkossa teekauppa, josta voi tilata teetä.
Teen Ystävän kurssi

Järjestän tilauksesta Teen Ystävän kursseja. Jos kiinnostut, ota yhteyttä: Maarit Mäkinen, maarit.makinen@windowslive.com.

Kurssilla kerrotaan eri teelaatujen vaikutuksista, sekä opastetaan niiden hauduttamisen ja maistelemisen saloihin. Maistellaan ihania korkealaatuisia teelaatuja! Esitellään teen historiaa ja nykypäivää Suomessa ja ulkomailla. Teestä voi alkaa uusi terveellisempi ja harmonisempi elämäntapa, jopa uusi ja hyvä harrastus. Suomessa on nykyään saatavana loistavia teelaatuja enemmän kuin koskaan aikaisemmin, siis nauttikaamme!

Tee – laatuja loputtomasti

Teen juomista voisi verrata viinin nauttimiseen. Sillä niin moninainen on teelaatujen runsaus. Enää en osta pussiteetä, jossa lukee ”aromatisoitu”. Ne ovat vain esansseja ja luonnottomia maku- ja väriaineita. Pidän toki maustetusta teestä eniten, mutta jos lukee että Valkoinen appelsiinitee, niin kyllä sieltä pitää löytyä oikeaa appelsiininkuorta appelsiiniaromin sijaan.

Tähän tulossa lisää aineistoa teestä – sivut päivityksessä!

 

 

 

LÄHTEITÄ, TEEKIRJOJA – JA ASIANTUNTIJOITA

Teepolku -teekauppa, www.teepolku.fi
Pekka Nihtinen: Kiinalainen teekirja
Pirjo Suvilehdon kirjat
Teemestari Markku Peltola Päivi Kuusela
Teetoimittaja Erkki Toivanen
Pirkko Arstila: Teen ystävän kirja
Helena Petäistö: Tee Teematka
Suomessa toimii myös Teen ystävien yhdistys (www.teenystavat.fi), jonka ansiosta laadukkaita teelaatuja on tullut enemmän Suomeen viimeisen kymmenen vuoden aikana

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.