Miksi suosia luomua kosmetiikassa ja ravinnossa?

KYSYMYS: Miksi suosia mahdollisimman puhdasta, mielellään kotimaista alkuperää olevia tuotteita ravinnossa ja kosmetiikassa? Koska vaikka yksittäiset lisäaineet ovat hyvin vähäisiä määriä, niin kokonaisuudesta kertyy helposti kilokaupalla lisäaineita. Euroopan alueella lisäaineita syödään n. 5 kg/hlö/vuosi! ja usein ne kertyvät maksaan. Maksa ei usein pysty käsittelemään tai hajottamaan niitä. Olisiko siinä syy maksasyövälle?

Kannattaa myös muistaa että mitä pienempi keho, sen herkempi lisäaineille, kun painoa vähemmän. Erään tutkimuksen mukaan eniten muovia on lastenhuoneissa, samoin tuttipulloissa. Nykyään on myös onneksi olemassa turvallisia tutti- ja juomapulloja.

Iho ja kosmeettiset aineet

Ihmisen iho on suurin ihmisen elin. Sen vuoksi on merkittävää, mitä sille laitamme, ja mitä sen kautta imeytyy kehoon. Mineraaliöljyt tukkivat ihon, se on se ongelma.

Arjen kosmetiikasta saamme myös väkisinkin päivän mittaan elimistöön lisäaineita, itse asiassa noin 40-130 eri lisäainetta PÄIVITTÄIN, alkaen deodorantista ja hammastahnasta. Nyrkkisääntönä on hyvä se, että mitä lyhyempi ainesosaluettelo tuotteessa on, sitä turvallisempi tuote on (vrt. jos deodorantti sisältää 25 eri ainetta, hälytyskellojen tulisi soida pääkopassa, paitsi jos ne ovat luomulaatuisia, esimerkiksi eteerisiä öljyjä).

Rintasyöpäkirurgit sanovat, että rintasyöpäkasvaimet tuoksuvat alumiinille. Sitä on deoissa. Ja kun vielä elimistön puolustus(imu)solmukkeet sijaitsevat kainaloissa, mitä ne tuumaavat alumiinista? Huh!

Se, mitä tuotteessa on eniten, merkitään tuoteselosteeseen ensimmäisenä. Jos jotain ainesosaa tuotteessa on alle 2 %, sitä ei tarvitse merkitä lainkaan.  Ole tarkkana. Opettele lukemaan tuoteselosteita!

Ravitsemus puolestaan on suoraan yhteydessä ihon kauneuteen. Sen takia on tärkeää hoitaa ihoa sekä sisältä- että ulkoapäin. Laadukkaat öljyt (neitsytkookosöljy, kylmäpuristettu oliiviöljy, avokado) sisäisesti nautittuna voitelevat niin ihoa kuin kehoa, niveliä ja luita. Uskon, että moni joka on kovin kankea, ei saa tarpeeksi ”rasvaa” sisältäpäin eli ravinnosta.

Miksi iho vanhenee, rypistyy ja veltostuu?

Yksi tärkeimmistä ellei jopa tärkein ihoa vanhentavista syistä on vapaiden radikaalien solutoimintaa heikentävä vaikutus eli hapettumisreaktio, joka kohdistuu erityisesti solun DNA:han. Vapaat radikaalit vaikuttavat siihen ettei ihosolu voi enää jakautua ja ne uusiutuvat yhä verkkaisemmin. Ihon oma vastustuskyky heikkenee iän myötä, samoin solujen kyky vastustaa vapaita radikaaleja vähenee. Siksi tarvitsemme antioksidantteja! Syömällä mahdollisimman puhtaita, värikkäitä kasviksia ja marjoja voimme turvata niiden saannin.

Yksi tärkeä tekijä ihokudoksen ohenemisessa ja rypistymisessä on myös elimistön oman hyualuronihapon väheneminen.

Lisäksi ihon kalsium vähenee, joka aiheuttaa solutoiminnan hidastumista, aineenvaihdunnan heikkenemistä ja ihon kuivumista, joka johtaa siihen, että ihon pinnalla olevasta hydrolipidikalvosta puuttuu sekä rasvaa että kosteutta, jolloin iho menettää kiinteyttään.

Myös hormonaaliset tekijät vaikuttavat ihon vanhenemiseen, sillä hormonit parantavat ihon mikroverenkiertoa, aktivoivat keratinosyyttejä ja melanosyyttejä, stimuloivat elastiini- ja kollageenisynteesiä sekä vaikuttavan ihon kosteuspitoisuuteen. Hormonitoimintaan vaikuttavat puolestaan lukuisat eri tekijät, mutta voimme itse vaikuttaa hormonitoimintaan elintavoillamme.

Ihon ravitsemus ulkoapäin

Ravinteilla tarkoitetaan luonnollisia ravinteita! Silikonit, parabeenit, muovit, akryylit tai mineraaliöljyt eivät sellaisia sisällä. Kannattaa siis pohtia kumpi ravitsee ihoa enemmän: luonnollisista raaka-aineista valmistettu (biologinen) vai luonnollisia raaka-aineita hieman sisältävä kosmetiikka, johon on sekoitettu lisäksi cocktail synteettisiä kemikaaleja.

Tuotteissa on yleensä mainittu kuinka paljon tuotteessa on luomua eli luonnollista alkuperää. Sitä voi olla vaikka vain jokin öljy, jota tuotteessa on pari prosenttia. Loppu voi olla synteettistä. Tässä siis kannattaa olla tarkkana! Suosi tuotteita, jonka kaikki ainesosat ovat 99-100-prosenttisesti luomulaatuisia, jos haluat välttää kehon lisäainekuormitusta sekä luonnon kuormitusta. Kalat sen enempää kuin ihmisetkään, eivät välitä syödä muoveja..

Mitä voidepohja sisältää?

On siis oleellista kiinnittää huomiota ihoa ravitsevien raaka-aineiden määrään tuotteessa. Koska voidepohja koostuu nesteestä ja rasvoista ja muodostaa noin 80 prosenttia voiteen koostumuksesta, yksi tärkeimmistä seikoista on tutkailla heti ensimmäisenä, mitä voidepohja sisältää: onko se vettä, glyseriiniä, mineraaliöljyjä, silikoneja, kukkaisvesiä, kylmäpuristettuja kasviöljyjä ja ovatko raaka-aineet oikeasti iholle arvokkaita?

Oikeat anti-age vaikutteet löytyvätkin siis luonnonkosmetiikkahyllyltä!

Luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan ideologia eroavat toisistaan paljon. Synteettinen kosmetiikka pyrkii kehittelemään synteettisiä kemikaaleja, joilla ihoa voidaan kohottaa eli turvottaa tai kiristellä kemiallisin keinoin ja saada aikaan optisia instant-taikatemppuja. Ne kestävät iholla vain hetken. Visuaalisten harhojen sijaan iho kuitenkin hyötyy enemmän ravinnosta ja kasvikunnan aktiivista tehoraaka-aineista, jotka oikeasti buustaavat ihon mikroverenkiertoa, soluaineenvaihduntaa ja auttavat sitä pysymään nuorekkaana, terveen värisenä ja elastisena.

Luonnonkosmetiikka -sertifikaatit

Tällä hetkellä ei ole olemassa yhtä kuluttajaystävällistä luonnonkosmetiikan sertifointijärjestelmää, vaan luonnonkosmetiikkaa sertifioidaan eri maissa erilaisilla kriteereillä.

Luonnonkosmetiikan sertifiointiin erikoistuneita organisaatioita on jo maailmanlaajuisesti. Monet näistä organisaatioista tekevät yhteistyötä ja pyrkivät kriteerien yhdenmukaisuuteen mutta myös keskinäisiä eroavaisuuksia on löydettävissä. Selkeimmät erot liittyvät siihen, miten kriteereissä painotetaan luomutuotantoa olevien raaka-aineiden käyttöä sekä siihen, miten kriteeristö suhtautuu tiettyjen synteettisten ainesosien käyttöön. Eroja on myös siinä, voidaanko sertifiointi myöntää yksittäisille tuotteille vai onko koko tuotannon täytettävät kriteerit.

Yhteistä näille erilaisille kriteereille ovat seuraavat pääperiaatteet:

  • Luomulaatuisia raaka-aineita suositaan, villikasvien keräily pitää olla vastuullista
  • Valmistuksessa suositaan luonnollisia raaka-aineita
  • Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden tulee olla mahdollisimman vähän prosessoituja
  • Raaka-aineita ja valmiita tuotteita ei saa testata eläimillä
  • Tuotteiden tulee aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle tuotteiden tuotannon, käytön ja hävittämisen aikana
  • Pakkausmerkintöjen ja markkinointiviestinnän pitää tarjota kuluttajalle täsmällistä ja oikeaa tietoa.

Lähde mm. www.luonnonkosmetiikka.fi

Muista se, että aito luonnonkosmetiikka ei sisällä synteettisiä lisäaineita, kun taas luomuraaka-aineita sisältävä tuote ei välttämättä aina läpäise luonnonkosmetiikan kriteerejä. Sana ”Organic”  (=luomu) tuotteen nimessä ei siis kerro vielä mitään. Osa tuotteen ainesosista voi olla synteettistä alkuperää!

Luonnonkosmetiikka on myös taloudellisesti tietoisen kuluttajan valinta. Miksi maksaa synteettisestä voidepohjasta, jonka vaikutus ihon kuntoon on vain minimaalinen? Jos budjettisi on pieni, sitä suuremmalla syyllä kannattaa satsata luonnonkosmetiikkaan ja maksimoida ihosi saamat ravinteet. Lisäksi luonnonkosmetiikka ei ole kalliimpaa kuin synteettinenkään kosmetiikka, vaihtoehtoja löytyy kaikille kukkaroille, ihanasta arkikäytöstä aina ylelliseen luksukseen.

Kuten Marja Entrichin sivuilla hyvin sanotaan:

Luonnonkosmetiikka ei sisällä petrokemian tuotteita. Ihoosi, verenkiertoosi ja elimistöösi ei imeydy eikä kerry mitään kemiallisia aineita. Olet eettinen kuluttaja ilman suurempaa melua: suosit luomuviljelyä, et edistä eläinkokeita ja valitset maatuvat tai kierrätettävät pakkaukset. Petrokemian tuotteet häiritsevät ihon ja elimistön toimintaa. Siksi luonnonkosmetiikka sopii suurimmalle osalle allergikoista ja herkkäihoisista.

Luonnonkosmetiikkaa voi verrata terveelliseen ruokaan: jos syöt puhtaista ja terveellisistä ja vähän prosessoiduista raaka-aineista valmistettua ruokaa, elimistösi voi hyvin. Samoin on luonnonkosmetiikan laita: ihosi voi hyvin, kun hoidat sitä hyvistä raaka-aineista ja kylmäpuristamalla valmistetuilla tuotteilla.

Biologinen luonnonkosmetiikka edistää ihon omaa toimintaa. Tuotteet antavat iholle mahdollisuuden toimia oikein. Elävä tuote elävällä iholla takaa kuulaan ja terveen ihon.

Lähde: www.marjaentrich.fi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.