“Sallittuja” herkkuja – raakasuklaa. Herkkusuklaan valmistaminen

–  Tässä vielä vinkki kuinka tehdä terveellistä ja ihanaa suklaata raakakaakaosta, hunajasta, kaakaorasvasta ja karpaloista! Aineita siihen löytyy ainakin luontaistuotekaupoista. Voit myös käyttää kuivattuja vadelmia, mansikoita, banaaninpaloja tai mitä ikinä keksitkin. Myös inkivääri on herkullista suklaassa.

Helppo ja terveellinen  perussuklaa

2 dl kaakaovoita
1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
6-7 rkl kotimaista luomuhunajaa (tai maun mukaan – maista itse sopiva makeus!)
2 dl kaakao nibsejä
1 dl kaakaojauhetta
1 dl karpaloita tai goji-marjoja, vadelmia, mansikoita, mitä vain haluat.. mieluiten kuivattuina

veitsenkärjellinen laadukasta (meri) suolaa

Tästä määrästä valmistuu noin  30  kpl jääpalan kokoista suklaakonvehtia.

Toinen vaihtoehto:

Helppo herkkusuklaa

125 g kaakaovoita
1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
6-7 rkl kotimaista luomuhunajaa (tai maun mukaan, voit laittaa enemmän jos haluat lisää makeutta)

1,5 dl raakaa kaakaojauhetta
veitsenkärjellinen aitoa vanilja-jauhetta (esim. Luontaistuotekaupoista tai Prismoista)
veitsenkärjellinen laadukasta suolaa

Lisää jokaisen suklaamuotinpohjalle 1-2 goji- tai mulperimarjaa tai muita marjoja/hedelmiä, mieluiten kuivattuna, ettei tule “lössöä”,  ja kaada suklaamassa marjojen päälle.Tästä määrästä valmistuu noin 20 kpl jääpalan kokoista suklaakonvehtia.

Mikä ihmeen raakasuklaa?

Raakasuklaa on suklaata, joka valmistetaan vain puhtaista, alkuperäisistä ja prosessoimattomista raaka-aineita. Raakasuklaan valmistamisessa raaka-aineita ei missään vaiheessa kuumenneta. Näin suklaassa on jäljellä myös suuri määrä arvokkaita ainesosia mm. entsyymit, vitamiinit ja fytoravinteet, jotka yleensä tuhoutuvat korkeiden valmistuslämpötilojen ja prosessoinnin yhteydessä.

Raakasuklaan valmistetamiseen käytetään pääasiassa eksoottisia superruokia kuten raakaa kaakaota, maca-jauhetta ja goji-marjoja. Näiden superruokien avulla raakasuklaaseen saadaan alkuperäisen ja herkullisen maun lisäksi tiivistettyä käytännössä enemmän kehollemme tarpeellisia ravintoaineita (vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, antioksidantteja jne.), kuin mihinkään muuhun ruokaan!

Käytännössä kaikki markkinoilla olevat suklaat (myös tummat suklaat, kaakaopitoisuus vähintään 70 %) on prosessoitu korkeissa lämpötiloissa, mikä heikentää suklaan ravinnepitoisuutta merkittävästi muuttaen alkuperäisten raaka-aineiden vaikutusta kehossamme. Raaka kaakao on kemiallisesti yksi planeettamme kompleksisimmista ruoista ja se sisältää yli 1200 eri yhdistettä. Kun kuumennamme alkuperäisen raaka-aineen, menetämme suuren määrän arvoikkaista ravinteista ja suklaaseen linkittyvästä maagisuudesta, jonka varsinkin moni nainen tietää. Jo kuumentaminen yli 45 asteen tuhoaa kaikki ravinnon sisältämät entsyymit ja useita herkkiä kasviravinteita.

Mitä eroa raakasuklaalla ja kuumennetulla suklaalla on?

Kun kaakaosta tehdään “tavallisesta suklaata” tai “tavallista kaakaojauhetta” kuumennetaan raaka kaakao korkeissa lämpötiloissa (120-130 astetta) ja siihen lisätään mm. maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, valkaistua sokeria ja usein geenimanipuloidusta soijasta valmistettua lesitiiniä. Tällöin alkuperäisen raaka-aineen luonne ja ominaisuudet kääntyvät täysin päälaelleen, emmekä voi puhua enää samasta ruoka-aineesta, saati sitten terveyshyödyistä, joita alkuperäisessä muodossa nautittu raaka kaakao tarjoaa.

Itse asiassa maitosuklaa on “laimennettu” sokerilla ja maidolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.