Syöpäpotilaan ravitsemus ja suositellut ravintolisät

Seuraava artikkeli löytyy Tohtori Tolosen www-sivuilta. Päätin kirjoittaa aiheesta, koska niin moni läheiseni on sairastanut syövän, ja muutama vuosi sitten kummitätini menehtyi siihen taisteltuaan pitkän, rankan taistelun rintasyöpää vastaan. Olen ollut ravitsemusluennoilla, joissa on puhuttu syöpäpotilaan ravitsemuksesta. Uskon, että se on hyvä täydentävä hoitomuoto, josta tulisi puhua enemmänkin. Pakuria käytetään myös ihan nykyäänkin Venäjällä hoitoresistenttien syöpien hoidossa.

Tässä aineisto lyhenneltynä:

Syöpätautien täydentävä ravitsemushoito

Päivitetty 26.9.2013 (lähde www.tritolonen.fi)

Tärkeimpiä syöpäpotilaan ravintolisiä

Yhteenveto

Syövän riskiä voidaan pienentää monin eri tavoin, jotka liittyvät elintapoihin. Tärkeintä on olla tupakoimatta. Rasvaisia, käristettyjä, voimakkaasti maustettuja ja savustettuja ruokia pitää välttää.

Ruokavalion tulisi sisältää runsaasti kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. E-vitamiini vähentää sairastumisen vaaraa eturauhas-, maha-, suu-, kurkku- ja maksasyöpiin.

Karnosiini ja EPA vähentävät kaikkien syöpätautien vaaraa.

Seleeni vähentää keuhko-, eturauhas- ja paksusuolisyöpien vaaraa.

Runsaasti C-vitamiinia sisältävät ruuat vähentävät erityisesti mahasyövän vaaraa.

D-vitamiini vähentää ainakin rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyöpien vaaraa ja ainakin alle 50-vuotiaiden naisten keuhkosyöpää.

Luonnon beetakaroteeni ja muut karotenoidit (lykopeeni, luteiini, krypto- ja tseaksantiinit) vähentävät vaaraa sairastua rinta-, rakko-, maha- ja ruokatorvisyöpiin. Lykopeenia on tomaatissa, joka vaikuttaa parhaiten kypsennettynä (öljyssä keitettynä). Karotiineilla on ilmeisesti hyvä synerginen yhteisvaikutus. Pelkällä synteettisellä beetakaroteenilla ei ole ilmeisesti samanlaista syöpää ehkäisevää ja jarruttavaa vaikutusta.

Foolihappo (ruuan lisänä) ehkäisee useita syöpälajeja, muun muassa paksusuolen syöpää. Foolihappo toimii elimistössä yhteistyössä B6- ja B12-vitamiinien kanssa. Nämä vitamiinit alentavat kohonnutta homokysteiiniä. Usein B-vitamiinit eivät imeydy vatsasta. Paras tapa varmistaa niiden saanti on tilata apteekkiin tai netistä iHerb:stä (noin 5 €) nestemäistä B-vitamiinivalmistetta, joka otetaan pipetillä suuhun, pidetään siellä puoli minuuttia. Näin B-vitamiini imeytyy varmimmiten, suoraan suun limakalvoilta verenkiertoon.

Vihreä tee, viininlehti ja soija sisältävät monia syövän syntyä ja leviämistä estäviä flavonoideja. Vihreän teen vaikuttavat aineet ovat katekiineja, viininlehden -ja rypäleiden resveratroli ja soijan isoflavonoideja (genisteiini ja daidtseiini). Ne auttavat syöpäsoluja tuhoamaan itsensä ja lisäksi ne salpaavat syöpäsolujen erittämiä entsyymejä, joiden avulla syöpä kasvattaa itselleen uusia verisuonia.

Salpaamalla verisuonten synty (angiogeneesi) syöpä voidaan “tappaa nälkään”. Laihduttajien suosimat konjugoitu linolihappo (CLA) ja kalsiumpyruvaatti estävät nekin syöpäsolujen kasvua.

Kala- ja helokkiöljyt ovat luonnon kemoterapeuttisia aineita, jotka myös tehostavat vakiohoitoja.

Ruisleipä sisältää lignaaneja, jotka kuuluvat syöpää estäviin fytoestrogeeneihin.

Myös nestemäinen hainrustouute estää angiogeneesiä (Simard ym. 2013). Suun kautta nautittavaa nestemäistä hainrustouutetta saa ampulleissa terveyskaupoista.

B-vitamiinilisä ehkäisee naisten rintasyöpää ja muita syöpiä

Näin D-vitamiini estää syöpää. Kanadalaisprofessorien läpimurtotutkimus.

Suomessa elää noin satatuhatta syöpäpotilasta, ja joka vuosi noin 27 000 suomalaista sairastuu syöpään. Heistä 60–80 prosenttia käyttää vakiohoitojen rinnalla erilaisia täydentäviä hoitoja. Aikaansa seuraavat lääkärit ovat alkaneet määrätä potilailleen ravintolisiä, etenkin berberiiniä, magnesiumia probiootteja, D-vitamiinia, foolihappoa, E-EPAa, soijan isoflavonoideja ja ubikinonia. Syöpäpotilaan kannattaa perehtyä täydentävään ravitsemushoitoon, sillä sen soveltaminen voi parantaa hänen ennustettaan, sanoopa hänen lääkärinsä mitä tahansa. Ravintolisät vähentävät “kemoaivon” riskiä. Magnesium ja berberiini ehkäisevät sisplatinan aiheuttamia munuaisvaurioita.

Weeks JC, Catalano PJ, Cronin A, et al. Patients’ Expectations about Effects of Chemotherapy for Advanced Cancer. N Engl J Med 2012; 367:1616-1625 DOI: 10.1056/NEJMoa1204410

Potilaat ja syöpälääkärit eivät myöskään näytä tietävän, että ravintolisistä voi olla merkittävää hyötyä tukihoitona. Näin siitä huolimatta, että asiaa on tutkittu tieteellisesti syöpäklinikoissa eri puolilla maailmaa. Erityisesti D-vitamiini (175 µg/vrk) sekä hapetusstressiä ja tulehdusta vaimentavat ravintolisät ovat hyödyksi. Jo vähäinenkin krooninen kudostulehdus – joka ilmenee hs-CRP:n lisääntymisenä 1:stä 3:een mg:aan/l– lisää kuolleisuutta 38 %, kertoo uusi suuri väestötutkimus (2012).

Antioksidantit voivat olla hyödyksi syöpähoitojen yhteydessä, sanoo syöpätautien professori Michael Phillip Lisanti (Jefferson Medical College, Filadelfia). Antioksidantit ehkäisevät vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä, joka ruokkii syöpäsolujen kasvua. Kun hapetusstressi estetään antioksidanteilla, syöpäsolut eivät saa ravintoa, eivätkä ne kykene kasvamaan ja leviämään muualle elimistöön, Lisanti selventää.

Syöpäsolut ovat loisia, jotka käyttävät hyväkseen hapetusstressiä ja imevät itseensä ravintoaineita muista lähellä olevista terveistä soluista. Näin syöpäsolut saavat ravintoa, jonka avulla ne kasvavat ja lisääntyvät. Paras tapa tappaa syöpäsolut on katkaista hapetusstressin kierre. Antioksidantit ehkäisevät hapetusstressiä, joten ne voivat olla hyödyllisiä aseita taistelussa syöpää vastaan. Meidän on suhtauduttava antioksidantteihin kokonaan uudella tavalla ja alkaa käyttää niitä kemoterapian yhteydessä“, sanoo Lisanti.

(Maarit: lisään tähän kommentin, että syöpäsolut suorastaan roihahtavat kasvuun sokerista!)

Berberiini ehkäisee solumyrkkyjen haittoja sydämessä
E-EPA tehostaa kemoterapiaa ja ehkäisee sen haittoja

D-vitamiini lisää syöpäpotilaan elinpäiviä
Rintasyöpäkirurgi määrää potilailleen D-vitamiinia

Syöpäpotilas tarvitsee D-vitamiinia 175 mikrogrammaa (µg) päivässä. Suomessa terveelle keskivertoväestölle annettu saantisuositus on vain 7,5 µg (yli 60-vuotiaille 20 µg/vrk). Nyt on saatavana 100 µg:n kapseleita(apteekit ja kaupat). Niissä on varmasti etiketin ilmoittama määrä D3-vitamiiniä.

Syövän sädehoito aiheuttaa valtimotulehdusta

Norjalainen suurtutkimus osoittaa, että ravintolisien käyttö parantaa syöpäpotilaan ennustetta huomattavasti. Angiogeneesin estohoitoa annetaan syöpäpotilaille nyt kaikkialla maailmassa, koska se estää kasvainten suurenemista ja leviämistä, mikä parantaa potilaan ennustetta (lue lisää). Angiogeneesin “isä”, professori Judah Folkman kehotti aina antamaan angiogeneesiä estävää hoitoa ennen leikkausta ja sen jälkeen. Tehokkain angiogeneesiä estävä luonnonaine on hainrustouute.

HYKSin syöpälääkärit ovat alkaneet tutkia ja suositella kemoterapiaa saaville potilaille probiootteja (maitohappobakteereita), koska ne vähentävät sytostaattien haittavaikutuksia ja parantavat potilaan yleiskuntoa (lue tutkimus). Uudet pätevät tutkimukset vahvistavat, että myös muut ravintolisät estävät syöpäsolujen kasvua ja leviöämistä muualle elimistöön. Esimerkiksi berberiini estää virtsarakkosyövän kasvua ja metastasointia (Yan ym. 2012).

Berberiini estää syöpäsolujen kasvua ja leviämistä
Berberiini estää sädehoidon haittoja
Vitamiinit ehkäisevät kohtusyöpää

Diabetes on tulehdustauti, joka lisää myös riskiä sairastua syöpään. Tulehdusta ja syöpäsairauden vaaraa aiheuttaa liiallinen omega-6-rasvahappojen saanti suhteessa omega-3:een (Mernitz ym. 2009). Myös syöpätaudeissa vallitsee hiljainen krooninen inflammaatio (Nature Reviews Cancer 2012). Nämä tiedot antavat aihetta suositella kaikille syöpäpotilaille tulehdusta vaimentavia ravintolisiä, berberiiniä, D-vitamiinia, E-EPAa, karnosiinia, ubikinonia, nestemäistä hainrustouutetta jne.

E-EPA tehostaa kemoterapiaa
Ravintolisät parantavat syöpäpotilaan ennustetta

Solusalpaajien (kemoterapian) tarkoitus on tappaa syöpäsolut, mutta ne kykenevät toipumaan ja jatkavat jakaantumistaan, ilmenee British Journal of Cancer -lehdestä. Ihmisen terveitä ja syöpäsoluja käsiteltiin laboratoriossa kolmella eri lääkkeellä, jotka käynnistävät solujen ”itsemurhan” (apoptoosin). Terveet solut tuhoutuivat, mutta syöpäsolut toipuivat, kun lääkkeiden vaikutus lakkasi. ”Syöpäsoluilla on pakotaktiikka, joka auttaa niitä selviämään kemoterapiasta”, sanoo professori Ming-Chiu Fung. ”Tämä löytö avaa silmät etsimään vallan uusia keinoja syövän hoitoon”, kommentoi Britannian syöpäjärjestön tiedottaja Lesley Walker (The Times online).

Tutkimus puoltaa ravintolisien käyttöä syövän tukihoitona
Foolihappolisä parantaa eturauhassyövän ennustetta
Foolihappo ehkäisee munasarjasyöpää
Glivec (Gleevec) -lääke voi vahingoittaa sydäntä

Kemoterapia (solusalpaajahoito) vaurioittaa aivosoluja, mikä huonontaa potilaiden muistia (lue lisää). Nämäkin uudet havainnot puoltavat berberiinin, nestemäisen hainrustouutteen, D-vitamiinin, E-EPAn, ubikinonin ja fosfoseriinin käyttöä kemoterapian tukena.

Syövän synty molekyylitasolla (NEJM 2008)

Omega-3, etyyli-EPA

Kalaöljyn merkitystä syövän täydentävänä hoitona tutkitaan vilkkaasti eri puolilla. Omega-6/omega-3-rasvahappojen suhteen muutos – lisäämällä reilusti omega-3:n saantia – on eduksi syövässä (Carcinogenesis 2005). Kalaöljy ehkäisee syövän kasvua ja jouduttaa syöpäsolujen ohjelmoitua kuolemaa eli apoptoosia. Norjalaisen tutkimuksen mukaan EPA-rasvahappo ehkäisee leukemiasolujen lisääntymistä (proliferaatiota). Englantilainen syöpäbiologian professori Mike Tisdale suosittaakin syöpäpotilaille päivittäin 2 grammaa EPAa. Tehokkainta EPAa on etyyli-EPA, se estää syövän kasvua ja metastasointia (Cancer Science 2005).

Japanilaisen tutkimuksen mukaan E-EPA estää keuhkosyöpäsolujen kasvua (Cancer Science 2005). EPA-rasvahapon rinta- ja haimasyöpiä estävät vaikutusmekanismit on selvitetty (lue lisää). Sveitsiläistutkimus kertoo, että kalaöljy tehostaa paksusuolen syövässä sädehoitoa (lue raportti). Saksalaisten ja skotlantilaisten syöpälääkäreiden tutkimusten mukaan kalaöljy nopeuttaa potilaan toipumista leikkauksen jälkeen, kohentaa yleiskuntoa ja ehkäisee syövän leviämistä. Lisäksi omega-3:t, eritoten EPA, ehkäisevät sairaalainfektioita, vähentävät antibioottien tarvetta ja sairaalassaolopäiviä (lue lisää).

Syöpään sairastuneen ihmisen EPAn tarve on moninkertainen terveisiin verrattuna. Tavallinen ruokavalio – kaksi kala-ateriaa viikossa – sisältää EPAa alle 100 mg/vrk, kun syöpäpotilaan tarve on todennäköisesti 2 000–4 000 mg/vrk.

Omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja vaimentavat syöpätaudeissa vallitsevaa kroonista tulehdusta, minkä vuoksi ne ovat välttämätön lisä kaikille syöpäpotilaille.

Etyyli-EPA on puhtain ja tehokkain kalaöljy, joka on lisäksi tehokas tulehdusta estävä yhdiste. EPAsta syntyy kudoksissa resolviinejä, jotka estävät syöpätaudissa syntyviä tulehdussytokiineja ja tromboksaaneja. Tutkimuksen mukaan syöpäpotilaalla on 7-kertainen riski saada veritulppa. Syynä siihen ovat tromboksaanit. Tämäkin havainto puoltaa E-EPAn käyttöä syövän täydentävänä hoitona. Se vähentää myös väsymystä ja raskaiden hoitojen aiheuttamaa pahoinvointia. E-EPA tuottaa aivoissa tärkeitä välittäjäaineita serotoniinia ja dopamiinia. Edellinen tuottaa mielihyvää ja ehkäisee masennusta, jälkimmäinen antaa “virtaa”, toimintatarmoa.

Syöpäklinikat, muun muassa Birminghamin yliopistosairaala, ovat alkaneet antaa potilailleen puhdistettua omega-3-rasvahappoa, koska se tehostaa syövän hoitoa ja kohentaa potilaiden kuntoa. Tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapot ehkäisevät syöpäpotilaan kakeksiaa (kudostuhoa ja näivetystä). Vaikutus perustuu lihaksia hajottavien entsyymien vaimentamiseen (Cancer Letters 2005). Tätä käsitystä tukee myös ruotsalaistutkimus (vaikka siinä käytettiinkin peruskalaöljyä, joka on teholtaan heikompaa kuin E-EPA).

Omega-3:a suositellaan nyt sekä yksin että kemoterapiaan yhdistettynä (J Nutr. 2004). Omega-3 vastustaa omega-6-rasvahappojen haittoja. Jälkimmäisiä on muun muassa punaisessa lihassa, jonka runsas syönti lisää syöpäriskiä (Nature).

Stehr SN, Heller AR. Omega-3 fatty acid effects on biochemical indices following cancer surgery. Invited critical review. Clinica Chimica Acta 2006

Interleukiini 8 (IL8)

Syöpä on tulehdustauti, jossa erityisesti sytokiini interleukiini 8:lla (IL8) on suuri merkitys (Nature Medicine 2005). Sitä kutsutaan myös syöpägeeniksi. IL8 on paitsi tulehdusta myös syöpäkasvaimen angiogeneesiä lisäävä yhdiste. IL-8-mittausta (plasmasta tai syljestä) käytetään jo Suomessakin syöpätautien diagnostiikassa

Tutkimuksen mukaan karpalouute estää TNF-alfaa ja sen stimuloimaa IL8:n tuotantoa ja edelleen sen aiheuttamaa angiogeneesiä. Karpalouutetta voidaan siis suositella syöpätautien ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon.

EPA-rasvahappo (suurena päiväannoksena, 1 000–4 000 mg) toimii IL8:n vastavaikuttajana, samoin kuin karnosiini. Niinpä näitä kumpaakin ravintolisää voidaan suositella kaikille syöpäpotilaille. E-EPA on tehokkain kalaöljy, ja siksi sen käyttäjät selviävät vähäisellä päiväannoksella (yleensä vain 1–4 kapselia päivässä). E-EPA on täysin turvallista suurinakin päiväannoksina. Eräs leukemiaa sairastava englantilainen potilas otti E-EPAa 12 grammaa päivässä 16 kuukauden ajan ilman mitään sivuvaikutuksia. Suosittelen E-EPAa kaikille syöpäpotilaille ruokavaliosta ja terveydentilasta riippumatta.

Karoliininen instituutti: Näin kalaöljy ehkäisee syöpää
Omega-3:n saanti, tarve ja vaikutustavat syövässä

Koululääketiede kiinnostunut täydentävistä hoidoista

Täydentävät hoidot ovat alkaneet kiinnostaa syöpätutkijoita ja viranomaisia. Yhdysvaltain Terveysviraston syöväntutkimuslaitos (National Cancer Institute, NCI) rahoittaa useita suuria asiaa selvittäviä tutkimuksia. Laitos on rahoittanut kymmenillä miljoonilla dollareilla nestemäisen hainrustouutteen tutkimista syövän hoidossa. Se onkin osoittautunut tehokkaaksi muun muassa munuaissyövässä.

Johtavat tiedelehdet ovat äskettäin julkaisseet tutkimusraportteja siitä, millä mekamismeilla C-, E- ja D-vitamiinit ja foolihappo sekä seleeni estävät syöpää. Myös kalaöljyn syöpää ehkäiseviä mekanismeja on tutkittu mm. Tukholman Karoliinisessa instituutissa (lue raportti). Tulosten valossa jokaisen syöpäpotilaan tulisi ottaa lisäravinteena puhdistettua omega-3:a.

Nyt on siis tieteellisesti osoitettu, että syöpää voidaan ehkäistä ja sen kasvua ja leviämistä voidaan hillitä ravintotekijöillä. Syöpäpotilaat kokevat usein olonsa kohenevan täydentävien hoitojen avulla. Täydentäviin hoitoihin kuuluu henkisiä (stressin hoito ja muu psykologinen apu) ja fysikaalisia hoitoja (mm. akupunktio, vyöhyketerapia) sekä ennen muuta ravitsemushoito, mukaan lukien lisäravinteet.

Syövän tukihoito vähentää kemoterapian haittoja

Solujen viestinvälitys ja angiogeneesi

Tavalliset solut saavat ja välittävät viestejä lähellä olevilta muilta soluilta, ne ovat vilkkaassa vuorovaikutuksessa keskenään. Syöpäsolut sitä vastoin eivät välitä naapureistaan. Eräät uudet syöpälääkkeet, kuten Glivec, puuttuvat juuri tähän solujen väliseen viestintään.

Syöpäsoluille on ominaista, että ne erittävät entsyymejä, jotka lähettävät viestejä lähellä oleviin verisuoniin ja saavat niissä aikaan uudiskasvua, mikä alkaa ruokkia syöpäkasvainta. Tätä prosessia kutsutaan nimellä angiogeneesi. Näiden entsyymien salpaaminen on tällä hetkellä vilkkaan tutkimuksen kohteena. Tutkimusten mukaan angiogeneesin esto vaikuttaa lupaavalta keinolta estää kaikkien kiinteiden kasvainten kasvua ja syövän leviämistä etäpesäkkeinä muualle elimistöön. Koe-eläintutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia, kasvaimet ovat pienentyneet ja jopa hävinneet. Syöpälääkärit suhtautuvat toiveikkaasti angiogeneesiä estävien yhdisteiden käyttöön syövän hoidossa. Esimerkiksi rottien aivojen pahanlaatuinen gliosarkooma on saatu häviämään hainruston avulla. Hainrustouute sisältää tehokkaita luonnon angiogeneesin estäjiä.

Uinuva eli hiljainen syöpä

Eturauhas-, rinta- ja moni muukin syöpälaji saattaa pysytellä lepotilassa vuosia, jopa vuosikymmeniä. Täydentävä biologinen hoito (vitamiineilla, hivenaineilla, kalaöljyllä, isoflavonoideilla, hainrustolla jne.) näyttää usein lisäävän syöpäpotilaan elinvuosia, usein vastoin kaikkia ennusteita. Kansa sanoo tällöin, että syöpä on “koteloitunut”. Miksi joidenkin potilaiden syöpä sitten pysyy hiljaisena, toisten ei?

Angiogeneesitutkimuksen “isän” professori Judah Folkmanin työryhmä selitti asiaa näin: Tuumori tuottaa aina sekä angiogeneesiä stimuloivia että sitä estäviä kemiallisia yhdisteitä. Stimuloivat yhdisteet kasvattavat uusia verisuonia, jolloin tuumori saa verenkierrosta happea ja ravinteita, se kasvaa ja sille avautuu yhteys veriteitse muualle elimistöön, jonne se voi levitä. Angiogeneesin estäjät puolestaan estävät uusien verisuonten ja samalla itse primaarituumorin kasvua ja (koska niitä kiertää myös veren mukana muualla elimistössä) ne estävät myös metastasoinnille välttämätöntä sekundaarista angiogeneesiä. Angiogeneeninen tasapaino siis pitää syövän hiljaisena.

“Leikkaus onnistui, mutta potilas kuoli”

(Cure the disease and kill the patient) Essay 27, Francis Bacon (1561-1626).

Kirurgeja on sata vuotta askarruttanut otsikon ongelma. Lääkäri toivoo ja syöpäpotilas uskoo, että tauti on voitettu, kun kirurgi on saanut kasvaimen poistetuksi kokonaan.

Tosiasiassa primaarituumorin kirurginen poisto tai sen sädehoito lisää metastasoinnin riskiä, sanoo tohtori Folkman (katso video How Cancer Speads). Syynä on se, että niin kauan kuin kasvain on paikallaan, se erittää pieniä määriä angiogeneesiä estäviä yhdisteitä, jotka pitävät metastaasisolut uinuvina. Mutta kun kasvain poistetaan, angiogeneesin jarru poistuu ja solut heräävät eloon ja alkavat kasvattaa etäpesäkkeitä. Siksi potilaan tulisi saada myös angiogeneesiä estävää hoitoa yhtaikaa, jotta metastasoinnilta vältyttäisiin.

Kuinka syöpä leviää muualle elimistöön (metastasoi)?

Leviäminen tapahtuu sekä imuteitä että uudisverisuonia pitkin. Kasvain tuottaa kasvutekijöitä, joista edellä oli puhe. Syövän leviämisen riskiä voidaan vähentää salpaamalla näitä kasvutekijöitä nestemäisellä hainrustouutteella.

Beetakateniini on elimistössä syntyvä yhdiste, joka kiihdyttää syöpäsolujen kasvua ja edistää niiden leviämistä muualle elimistöön. Beetakateniinia voidaan estää kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla, osoittaa Pittsburghin yliopiston tutkimus, joka esitettiin huhtikuussa 2006 amerikkalaisten syöpätutkijoiden vuosikokouksessa. Tehokkain rasvahappo tässä suhteessa on EPA, koska se estää syöpää kasvattavaa prostaglandiini E2:ta, jota syntyy soluissa omega-6-rasvahappoihin kuuluvasta arakidonihaposta (AA).

Meeting of the American Association for Cancer Research April 2006

Kakeksia (kudostuho, näivetys)

Puolet syöpäpotilaista menehtyy kakeksiaan. Se ei – vastoin yleistä luuloa – johdu pelkästään huonosta ruokahalusta ja ravinnon puutteesta, vaan yliaktiivisista entsyymeistä, jotka tuhoavat rasvakudoksen rasvahappoja ja lisäksi aiheuttavat anemiaa, insuliiniresistenssiä ja immuunijärjestelmän häiriön (immunosupression). Kakeksian aiheuttama väsymys – pikemminkin kuin itse tauti – altistaa potilaan säde- ja sytostaattihoitojen haittavaikutuksille, todetaan New England Journal of Medicinen artikkelissa. E-EPA ja muut tässä yhteydessä mainitsemani lisäravinteet ehkäisevät kakeksiaa ja siitä aiheutuvia haittoja (lue lisää).

Hirai S, Kaida S, Ito T, et al. Magnesium premedication prevents Cisplatin-induced nephrotoxicity in patients with esophageal and hypopharyngeal cancer. Gan To Kagaku Ryoho. 2013 Jun;40(6):743-7. Japanese. PubMed

Simard B, Ratel D, Dupré I, et al. Shark cartilage extract induces cytokines expression and release in endothelial cells and induces E-selectin, plasminogen and t-PA genes expression through an antioxidant-sensitive mechanism. Cytokine. 2013 Jan;61(1):104-11. doi: 10.1016/j.cyto.2012.08.035.

 

Syövän hoidosta ja ravinnosta löytyy paljon tietoa netistä, tässä siis vain osa siitä.