Top10 – HYÖDYLLISIÄ KIRJAVINKKEJÄ JA LÄHDEAINEISTOJA

HYÖDYLLISIÄ KIRJAVINKKEJÄ, LUENTOJA JA LÄHDEAINEISTOJA

Blogini kohdassa Kalenteri – ajankohtaisia tv-ohjelmia, luentoja ja tapahtumia löydät linkit luennoille ja tapahtumiin.

(Lähteet: Seuraavien kirjojen esittelytekstit on otettu kirjoittajien, kirjakauppojen tai kustantamoiden sivustoilta).

TOP-10 eli omat suosikkini liikunta/kuntoilukirjoista:

Hyviä kirjoja on PALJON ja kirjoja mm. ravinnosta, liikunnasta ja terveyden hoidosta jos mistä tulee koko ajan markkinoille kuin sieniä sateella. Tiedän kuitenkin nykyään jo muutamalla vilkaisulla onko kirjalla minulle jotain uutta annettavaa vai laitanko sen takaisin hyllyyn. Liian paljon on usealla ns. fitnessgurulla näitä omia treenioppaita. Niistä ei useinkaan irtoa hirveasti mitään uutta.

Omaperäiset uudet jutut kiinnostavat, kuten esimerkiksi STRESSIN LUOMUHOITO (Mia Jokiniva) sekä nyt odottelen tekisikö joku puuroista kirjan, jossa olisi ihania marjaisia tai hedelmäisiä raikkaita tuorepuuroja jotka muistuttavat enemmänkin smoothieita, joita voisi syödä pitkin päivää vaikkapa välipalana!

EHDOTTOMASTI PARHAAT tutustumisen arvoiset KIRJAT OVAT mielestäni KAISA JAAKKOLAN käsialaa, kuten Hormonidieetti ja Hormonitasapaino.

Kaisa Jaakkola on

– Diplomi-insinööri (tietojohtaminen)
– Hyvinvointialan yrittäjä: Optimal Performance Oy
– Ravintovalmentaja, tietokirjailija, personal trainer
– Tuonut Suomeen BioSignature-menetelmän vuonna 2009
– Suomen ensimmäinen Poliquin PICP-koulutuksen käynyt personal trainer / voimaharjoitteluvalmentajaNäissä asiaa niin terveydestä, treenaamisesta, hormonien vaikutuksesta niihin, kuin ravinnosta.

Esittely kirjasta Hormonidieetti:

Haluaisitko polttaa rasvaa kehosi ongelmakohdista, nopeuttaa aineenvaihduntaasi, nukkua paremmin,näyttää nuoremmalta ja virkeämmältä, saada lisää voimaa ja lisätä energiatasoasi? Hormonaalinen tasapaino on avain parempaan hyvinvointiin! Tiesitkö, että rasvan kertymiselle vartalon eri osiin on syy? Kirjassa kerrotaan, miksi rasva kertyy vartalosi ongelmakohtiin ja kuinka voit muokata kehostasi sellaisen kuin haluat. 

Huom. Ilmestynyt myös uusi Hyvän olon hormonidieetti.

Muita tutustumisen arvoisia treenikirjoja:

* Kuntoilu 2.0. Reynolds, Gretchen

Tiedätkö TODELLA, miten kunto kohenee?

Hyviä uutisia: 20 minuuttia liikuntaa viikossa riittää – jos tavoitteesi on vain elää pidempään. Jos taas haluat kunnon kasvavan, silloinkin 20 minuutin treeni tepsii paremmin kuin parin tunnin lönkyttely. Tosin ne 20 HIIT-minuuttia ovatkin sitten silkkaa tuskaa. Kuntoilu 2.0 kumoaa liikuntaan liittyviä myyttejä yleistajuisesti ja vetävällä otteella. Tiesitkö, että venyttely ennen treeniä alentaa suorituksen tehoa? Tai että jäähdyttely on hyödytöntä. Unohda myös tankkaus ja kalliit urheilujuomat – kaakao ajaa saman asian.

* Kaikki kuntosaliharjoittelusta. Riku Aalto, Lasse Seppänen, Ari-Pekka Lindberg, 2014
 Uusi! Naisten Voimaharjoittelu. Norum – Christensen. Nemo, 2015

* Crossfit. T.J. Murphy. Nemo, 2013 (kun haluat haastaa itsesi!)

* HIIT TEHOTREENI. Bee-Mosley, WSOY 2013 (kun haluat haastaa itsesi!

* Functional training – toiminnallinen lihaskuntoharjoittelu (Riku Aalto), Docendo

* Lihaskuntoharjoittelun anatomia (VK-Kustannus, 2003, tekijä Frederic Delavier).

* Uusi kuntoilijan käsikirja – opas tulokselliseen kuntoliikuntaan (Riku Aalto), Docendo.

* Tie tuloksiin – kovakantinen kunto-ohjaajasi, Riku Aalto, Docendo

Tiina Vainio: Saunajooga. Samoin Hormonijooga-kirja kannattaa tsekata (Varpu Tavi; Anja Huovinen Hormoniharmoniaa ruokavalion ja joogan keinoin ).- Jos omalla paikkakunnalla olisi hormonijoogaa, menisin sinne välittömästi, sillä se todella toimii. Kuukautiskivut helpottavat jne.

* Tee edes tämä! Huolettoman huoltokirja (Ritva Enäkoski- Marco Bjurnstöm ym., 2002)

Myös Rakel Lignellin kirja Raxun remppa ja Raxun rinnalla – kohti pysyvää painonhallintaa on hyvää luettavaa, etenkin jos olet dietiin ja kuntoilun suhteen alkuvaiheessa.

TOP-10 Ravitsemuskirjat (suosikkini):

Nyt ihan ensimmäisenä marssi kirjastoon ja etsi sieltä kirja: Ravintomme lisäaineet (tekijät Lähteenmäki – Nuutinen – Parkkinen). Kirjakaupoista saa myös ja hinta on noin 25 €. (netissä www.booky.fi on edullinen, samoin www.adlibris.fi, jossa myös laskumahdollisuus ja usein näissä postikulut ovat ilmaiset – liity niihin postituslistalle, saat etuja!)

Ko. kirjasta näet mitä kannattaa suuhunsa pistää, mitä ei!

Lisäainekoodit (kuten natriumglutamaatti)  löytyvät myös netistä: http://finland.somefood.org/?page_id=2137

Toinen loistava kirja on

Annika Rogneby: Leivo arkeen ja juhlaan – ilman sokeria ja vehnäjauhoja (ts. vähähiilihydraattisesti). Myös muut Rognebyn kirjat ovat hyviä.

Voin suositella myös seuraavia:

* Aitoa ruokaa (Nilsson, 2010). Kirjakauppa Adlibriksen sivuilta löytyy kirjasta seuraava esittelyteksti:

” Ruoka ei ole sitä miltä näyttää, vaan elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia pahemman kerran. Esimerkiksi lihapullien ostaja voi saada broilerinlihaa ja -nahkaa ja hunajan ostaja vain puoliksi hunajaa. Kirja paljastaa, mitä suomalainen ruoka todella sisältää. Katso 19 tuotteen lista – mitä oikeasti syöt.

* Paula Heinosen uusi kirja (2017) suolisto kuntoon ruokavalion avulla, Hiivaongelmat sekä Satumaista voimaa arkeen (Paula Heinonen, tekniikan lisensiaatti), Gummerrus Kustannus Oy. Yleensä ottaen Paula Heinosen kirjat ja luennot ovat mielestäni maan parhaita. Tsekkaa aina välillä hänen sivustonsa Terveyden tukipilarit / www.prohealth.fi, hänellä on yleisöluentoja (usein maksuttomia) eri puolilla maata. Paulan luennot ovat täynnä uutta asia ja viimeisintä tietoa, myös hyvin vauhdikkaita ja hauskoja. Lopussa yleensä saa esittää kysymyksiä. PARAS ASIANTUNTIJA JA LUENNOIJA, mitä olen koskaan tavannut.

Luentojen aiheena ovat mm:

 • Tule onnelliseksi syömällä
 • Kroppa kremppaa, mieliala heilahtelee – Miten saisi nopeasti työn vaatiman energian takaisin?
 • Energisen elämän rakennuspalikat
 • Ravitsemuksen merkitys aivotoiminnalle
 • Vauhtia ja vipinää tossuun – Ravinnon merkitys jokapäiväiseen elämään
 • Pirteänä koko päivän – Untako?
 • Ravinnon vaikutus työkykyyn
 • Kokonaisvaltainen hyvinvointi
 • Terveyttä edistävän ja suorituskykyä parantavan elämäntavan kulmakivet
 • Ikäänny ihanasti – Terve vanheneminen
 • Nainen – Elämäsi kuntoon
 • Naisena työelämässä – hyvinvoivana aktiivisena ja elinvoimaisena

* Ravintoterapian käsikirja (Tuula Laamanen), Amino-kustannus

* Pirjo Saarnia: Ruuan terveysvaikutukset. Öljyä, mutta minkälaista? Mikä parasta terveydelle, kahvi, kaakao, musta tee vai vihreä tee? Voiko terveellinen ruoka olla edullista? Ruoka-aineiden TOP10. Monenlaisia käytännön kysymyksiä. Kirjan lopussa myös ruokaohjeita.

* Raija ja Jouko Kivimetsä: Hulluna horttaan. Hyvinvointia ja ja herkkuja villivihanneksista. Loistava teos suomalaisten superfoodien, yrttien, marjojen ja kasvien käytöstä! Myös netissä hyvät blogisivut!

* Sinikka Piipon villiyrtti- ja vihanneskirjat, sekä ruokaan ja ravintoon liittyvät kirjat ovat todella hyviä myös. Nyt tullut myös uusi kirja puista, kuinka hyödyntää Suomen luonnossa kasvavia puita ts. mitä ravintoa niistä on saatavilla. Tiesitkö esimerkiksi että marja-aronian ja pihlajanmarjan lehdistä voi valmistaa teetä? Niitä ei kannata heittää hukkaan!

KOSMETIIKKA

Arjen kosmetiikka:- onko kaikki tarpeellista? Entä jos deodorantissa on 23 eri ainetta?! Aiheuttaako alumiini rintasyöpää? Mistä tiedän mitä ihonhoito,- hiustenhoitotuotteita, hiusvärejä  ja kosmetiikkaa kannattaa käyttää, jos haluaa mahdollisimman puhdasta? Siis ilman lisäaineita, parabeeneja, silikoonia, alumiinia jne.

Tästä lloistava opas on Rita Stiensin Totuus kosmetiikasta sekä Noora Shinglerin  Marjoja ja maskaraa. Saatavana kirjakaupoista ja kirjastoista.

Läheskään kaikki “luonnonkosmetiikka” ei ole sitä, vaan tuoteseloste kannattaa jälleen tsekata. Luomukosmetiikan englanninkielinen nimi on organic, mutta niistäkin kannattaa tsekata se tuoteseloste. Stiensin kirja kannattaa hankkia itselle (n. 27 €), koska siitä voit tarkistaa mitä mikin aine tarkoittaa ja onko se luomua… Deodorantit ovat omasta mielestäni erityisesti sellaisia, joiden tuoteseloste kannattaa katsoa. Eräs alan luennoitsija kertoi, että rintasyöpäkasvaimet haisevat deodorantille!

Eli: mitä lyhyempi tuoteseloste, sen parempi. Itse suosin luonnonkosmetiikan dödöjä. Ne pitävät yleensä normaalipäivän, mutta jos tiedossa hikijumppa tai vastaava, laitan tehokkaampaa, jotain antiperspiranttia esimerkiksi.

Vinkki! Maria Nordinilla on netissä loistavat sivut, ks. www.kemikaalitutka.fi.

HUOM! En edusta itse mitään tuotesarjaa tai merkkiä, kerron vain omista kokemuksistani.

TYÖSSÄJAKSAMINEN

Voitko hyvin työssäsi? Marjatta Jabe. Opas alaiselle ja esimiehelle.

UNETTOMUUS:

Työterveyslaitos: Työikäisen unettomuudenhoito

Lähteet / hyödyllisiä linkkejä:

www.suomenlatu.fi (sauvakävely, keppijumppa ym. vinkkejä)

www.kaypahoito.fi (mm. liikkumisohjeita eri sairauksista, kuten verenpainetaudista, kärsiville)

www.yle.fi (TV2 Jumppa)

www.ukk-instituutti.fi (liikuntapiirakka, terveysliikuntaohjeita)

www.tohtori.fi (tietoa sairauksista ja lääkityksistä)