Ravitsemusnäkemykset uusiksi !

– Sivustojen kopiointi on kielletty kaikissa muodoissa.

Uusia näkökulmia ravitsemukseen

Ravitsemus on asia josta voisin puhua ja kirjoittaa vaikka 10000 sivua, se on niin laaja alue ja aina vaan tulee uutta tietoa koulutuksissa. Olen puhunut ravintoasioista mm. työväenopiston ja kansalaisopiston kursseillani (ja teen sitä yhä). Näistä luennoista olen yrittänyt tehdä tähän (alle) lyhyen tiivistelmän.

Vai oletko ajatellut ravitsemusta näin?

Syön terveellistä tavallista kotiruokaa. Näin moni sanoo. Sitä samaa kotiruokaa syödään sairaaloissa, päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla. Mutta mitä terveellistä on esimerkiksi makaronilaatikossa? Mietitäänpä! Ensinnäkin siinä on lihaa, josta saadaan mm. B-vitamiineja ja rautaa. Tutkimusten mukaan suomalaiset syövät liikaa punaista lihaa. Maksimisuositus olisi vain 150 grammaa viikossa. Entä makaroni? Se on tehty vehnästä. Otetaanpa vehnänjyvä! Ensinnäkin siitä otetaan kuori pois, jolloin siitä tulee ns. valkoista viljaa.

Mutta juuri tuon kuoren mukana menevät kaikki vitamiinit ja hivenaineet, puhumattakaan kuidusta! (ja huomaa, kuitu on tosi tärkeää, koska sen lisäksi että se auttaa vatsaa voimaan hyvin, se myös sitoo rasvaa, haitallisia lisäaineita, vie niitä pois elimistöstä ja vaikuttaa kolestroliin, samoin verensokeriin!).

Jyvän uloin osa sisältää mm. magnesiumia, seleeniä, sinkkiä sekä tietenkin kuitua. Niistä kaikista on erityisesti puutetta suomalaisilla. Seleenin puute voi aiheuttaa mm. kilpirauhassairauksia, eturauhassyöpää ja rintasyöpää. Jos lapsi ei kasva kunnolla, hänellä on oppimisvaikeuksia tai olet usein flunssainen, sinkin puute voi aiheuttaa sen (ja miehillä erektio-ongelmia). Magnesium vaikuttaa suonenvedon lisäksi erityisesti sydämen toimintaan sekä uneen (yhdessä B6-vitamiinin kanssa se voi helpottaa nukahtamista).

Mihin se jyvän uloin osa sitten joutuu? Se on lesettä! Tosi terveellistä. Eli lisää ihmeessä kauran, vehnän ja rukiin lesettä kaikkeen mahdolliseen, smoothieen, sämpylöihin jne. Muuten kun emme sitä tahdo saada! Samoin vehnänalkio on ravinteikasta.

Kun seuraavan kerran menet ravintolaan ja tilaat kanaa ja riisiä, pyydä täysjyväriisiä, ei valkoista. Kun seuraavan kerran menet sinne uudelleen, tarkista onko nyt listalla täysjyväriisiä. Jos ei, vaadi sitä! Myös sairaalat, koulut ja päiväkodit voisivat siirtyä entistä enemmän tummiin ja täysjyvätuotteisiin. Esimerkiksi makaronilaatikkokin on paljon paremman makuistakin kun se tehdään tummista makaroneista.

Ja aina kun mahdollista, osta luomua. Miksi? Koska onhan se ihan totta paljon terveelisempää, koska se on puhtaampaa! On kiistaton tosiasia, että elämme maailmassa, jossa altistumme päivittäin kaikenmaailman kemikaaleille, lisäaineille, muoveille, ilmansaasteille, happosateille, ympäristömyrkyille, hormoneille ja lääkejäämille (vesijohtovedessä) ja ties mille!

Sillä tiesitkö, ennenkuin keskivertosuomalaisnainen on aamulla istunut juomaan kahvikuppostaan, on hän jo ehtinyt altistua keskimäärin 12 eri kemikaalille, alkaen arjen kosmetiikasta kuten hammastahnasta ja deodorantista? Aika “mielenkiintoinen” ajatus, vai mitä?! Puhumattakaan siitä, että jo kauimmaisenkin perähikiän maajussin spermasta ja elimistöstä löytyy tutkimuksissa sangen vaikuttava kemikaalicoctail ja siitä syystä mm. suomalaismiesten sperman laatu on huonontunut viime vuosikymmeninä. Tanskalaismiehethän alkavat olla jo lähes “tuhkamunia”, siellä ei paljoa liikettä enää siemennesteessä tutkimusten mukaan ole.

Koska luomu on kuitenkin ikävä kyllä Suomessa vielä kalliimpaa, jos vain rahapussisi kestää, osta edes maito, hunaja, mansikka ja vihannekset (etenkin paprika!) luomuna. Ja kahvi!  Miksi kahvi? Koska sen viljelyssä käytetään 12-13 eri torjunta-ainetta! Hunaja on myös erityisen herkkä keräämään itseensä ympäristömyrkkyjä, samoin maito.

Mansikka puolestaan on kaikista homeherkin, joten siihen lisätään sellaiset määrät torjunta-aineita, että se jos mikä, olisi aina hankittava luomuna. VINKKI! Kannattaa lähteä itse poimimaan se luomutiloilta, niin se tulee edes vähän edullisemmaksi.

Kaikkein parasta “luomuruokaa” olisivatkin Pohjolan marjat, koska myös hedelmissä on usein säilöntäaineita. Kotimaisia omenia kuorineen kannattaa toki käyttää. Samoin syö tuoreravintoa päivittäin! Erityisesti parsa, pavut, kaalit ja tomaatti ovat terveellisiä. Espanjan tomaatit toki on myös käsitelty melkoisilla säilöntäaineilla, koska ne ovat vielä puolenkin vuoden jälkeen hyvännäköisiä…

TRANSRASVOISTA

Jos suinkin mahdollista, vältä prosessoituja ruokia ja rasvoja. Kevytmargariinien transrasvat ovat yksi pahimpia. Ne ovat “traktorirasvaa” – ei ihmisen. Ne saattavat aiheuttaa esimerkiksi suolistovaivoja ja syöpää. Miksi sanon näin? Koska margariineissa on kaksi osaa, öljy ja vesi. Ne pitää saada sekoittumaan toisiinsa. Sen vuoksi ne kuumennetaan korkeaan lämpötilaan. Tämän kuumennusprosessin aikana öljyn rasvahapot muuntuvat transrasvoiksi. Lisäksi, kun pannulla kuumennetaan valmista margariinia, kuumennusprosessissa vapautuu jälleen näitä transrasvoja. Ainoat rasvat jotka kestävät kuumentamista, ovat kylmäpuristettu oliiviöljy ja voi.

Voissakin on transrasvaa noin 2 %, jota muodostuu märehtijän pötsissä, mutta koska se on luonnollista (siellä pötsissä muodostuvaa), se ei ole niin vaarallista.

Jos haluat tehdä itse kevennetyn terveellisen levitteen leivän päälle, tässä ohje:

TERVEELLINEN KOTITEKOINEN LEVITE LEIVÄN PÄÄLLE

Sekoita tehosekoittimella 1 osa vettä, 1osa kylmäpuristettua (luomu)oliiviöljyä,  sekä 1 osa hieman pehmentynyttä (luomu)voita. Eli vaikka desi kutakin. Voit lisätä mukaan jos haluat esim. valkosipulia, yrttejä ym. mausteita.

Huom. Käytä AINA vain kylmäpuristettuja öljyä joka on TUMMASSA PULLOSSA, se säilyttää paremmin tärkeät ainesosat KUN HAPPI JA VALO EIVÄT PÄÄSE SINNE.

Levite säilyy hyvin jääkaapissa 2-3 viikkoa. Voit lisätä siihen maun mukaan myös (luomu)sipulia, yrttejä, valkosipulia jne., mutta välttämättä se ei vaadi mitään. Jos lisäät ripsauksen merisuolaa, käytä sitä harmainta – valkaistu suola on puhdistettua ja siitä puuttuu ne 82 elimistölle tärkeää hivenainetta ja mineraaleja. Ruususuolassa on aika paljon rautaa, jota länsimaisessa (happamessa) ruokavaliossa on muutoinkin liikaa. Liian korkea hemoglobiini ei välttämättä ole elimistölle hyväksi.

Muistathan säilyttää kaikki öljyt (rypsi, oliivi jne.) huoneenlämmössä, ei jääkaapissa.

Suomalaiset syövät maailman eniten ibuprofeiinia ja eläkkeelle jäädään mielenterveyssyistä – missä vika!?

– Mietitäänpä edelleen. 90 %  eläkeläisistä on pitkäaikaissairaita. Psyyke- ja dementialääkkeitä popsii 750 000 suomalaista. 33-44 –vuotiaista 33 % on sairaita. Nykyään tulessairauksien takia jäädään eniten eläkkeelle, seuraavana tulevat mielenterveyssairauksia potevat (esimerkiksi masennuspotilaat). Tämä tarkoittaa sitä että yli 2 miljoonaa suomalaista on sairaita, jolloin ”tavallinen” ruoka ei aina riitä.

Ja missään muualla maailmassa ei syödä niin paljoa tulehduskipulääkkeitä kuin Suomessa!

Tavallinen ruoka ei riitä usein senkään takia, että vaikka luulemme syövämme monipuolisesti, emme välttämättä saa ravinnostamme kaikkia aineita. Tehoviljely on johtanut siihen että maaperässämme on esimerkiksi seleeniä liian vähän, jolloin saatamme kärsiä sen puutteesta. Toisaalta saatamme saada lohen ja pohjaveden kautta lääkejäämiä (kute e-pillereiden estrogeeniä).

Ravintomme on köyhtynyt!

Lisäksi esimerkiksi perunan ja mansikan C-vitamiinipitoisuus on hurjasti köyhtynyt siitä mitä se oli sata vuotta sitten tämän tehoviljelyn takia. Vihannesten pitää äkkiä kasvaa suureksi, jolloin ne eivät ehdi nopeassa ajassa imeä maaperästä ravinteita, joita siinä ei siis tehoviljelyn takia edes välttämättä olekaan. Lisäksi eineksissä ja puolivalmisteissa ei ole mitään vitamiineja tai muita keholle tärkeitä aineita!

Joten kysymykseen tarvitsemmeko lisäravinteita tai onko luomuravinnon nauttiminen tarkoituksenmukaista vastaan: usein kyllä! Sillä vaikka luulemme syövämme monipuolisesti, saattaa olla että kehomme ja aivomme huutavat ravinteita ja siitä voi myös johtua se että napostelemme jatkuvasti jotakin ja lihomme!

Millainen on laadukas lisäravinne/tabletti/maitohappobakteeri?

Kuitenkin, tarkista aina että lisäravinne on laadukas, ja esimerkiksi maitohappobakteerin tulisi olla aina elävä, ihmisperäinen ja riittävän tehokas (miljardeja), ei pakastekuivattu tai kuollut. Kapseli on parempi kuin tablettimuotoinen. Paras lisäravinne on tuotettu biodynaamisesti luomutiloilla korkealla kaukana moottoriteistä (niitäkin on… mutta en voi enkä halua mainostaa, koska en ole myynyt itseäni millekään tuotemerkille). Ota selvää. Vertailu kannattaa!

SOKERI VS. RASVA

Ja tiesitkö, että sokeri on elimistölle vielä pahempi kuin rasva? Tiesitkö, että liika sokeri on varsinainen boosteri syöpäsoluille, ne ottavat siitä energiansa? Ja että liika sokeri varastoituu elimistöön rasvana, ja juuri sokeri aiheuttaa rasvamaksan? Koska, ylimääräinen sokeri muuntuu loppuvaiheessa rasvasoluiksi!

Lisäksi suomalaiset juovat vuodessa 78 kg limsaa, valtavasti kahvia, syövät erittäin paljon valmisruokia ja puolivalmisteita. Viljoista yli 80 % ravinnossamme on valkaistua. Kivikautinen elimistömme on saanut valkoista sokeria vasta 150-200 vuotta, sillä sokeri tuli vasta niin hiljattain ruokavalioomme. Aiemmin sitä ei ollut. 1850-luvulla syötiin sokeria noin 400 gr per nuppi. Tällä hetkellä ihminen syö sokeria yli 40 kiloa vuodessa!

Hyvää ei kerro myöskään se, että USA:ssa ensimmäisellä tilalla syödyimmissä ruuissa tulee ranskalaiset perunat ja sitten ketsuppi. Onkohan ruokavaliossamme siis jotain vialla – ja aika pahasti?

Jos Herra Kivikautinen laitettaisiin tähän maailmaan, hän katselisi pyörein silmin markettiemme valtavaa valikoimaa ja saisi kroppansa totaalisesti sekaisin väri – , säilöntä – ym. lisäaineista. Hyvin nopeasti hän myös huomaisi itsessään kasvavat mahamakkarat, koska ruuan etsimiseen ei enää menisi aikaa eikä energiaa – sen kuin vain napataan mitä halutaan kaupan hyllystä! Ruoka on hyvää, sitä on ihan liikaa ja liian helposti saatavissa, ja sen koostumus on täysin vääränlaista esi-isiemme kropalle.  Toisin sanoen ravintomme ja ympäristömme on muuttunut todella paljon, mutta kehomme ei! Se on täysin samankaltainen kuin kivikaudella tuhansia vuosia sitten! Kaikenlisäksi kivikautiset aivomme eivät ole muuttunett vaan ne huutavat: syö aina kun vain voit, ettet vain kuole nälkään – koska ennen ei saalista saatu läheskään joka päivä!

Mielestäni on siis lähestulkoon ihme, että täällä kukaan on normaalipainoinen. Se vaatii hillitöntä itsekuria plus kovaa ja tiukkaa treeniä. Ruokaa kun nyt vaan on ihan liikaa, liian helposti saatavilla ja se on hyvää. Kaiken muun lisäksi se koukuttaa aivomme, koska se antaa välittömän mielihyvän. Oravanpyörä on syntynyt!

Kasvissyöjästä sekasyöjäksi…ja aineriippuvaiseksi

Ihmiset olivat itse asiassa hampaiston perusteella alunperin kasvissyöjiä ja keräilijöitä (siemenet, pähkinät, sienet, marjat jne.). Sittemmin ihmiset alkoivat metsästää eli syödä lihaa, sekä juoda maitoa ja syödä viljoja. Viljat tulivat ruokavalioon itse asiassa vasta 5000 vuotta sitten. Huomaa siis että suolinukkamme ei ollut tottunut viljojen gluteiiniin sen paremmin kuin lehmän maitoon (imetys kunniaan!). Ongelmana on myös se että suomalainen maito on kovin käsiteltyä (homogenointi ja pastorointi). Joidenkin suolisto kestääkin paremmin suoraan tilalta haettua käsittelemätöntä maitoa. Maitoa alettiinkin käsitellä vasta myöhemmin sodan jälkeen hygieniasyistä.

Nautintoaineet, kuten kahvi, kaakao, suklaa, energiajuomat, tupakka, oluet, viinat ja huumeet eivät myöskään kuuluneet ihmiskunnan historian alkuun. Ne tulivat vasta myöhemmin ja kun ne tulivat, ne tietenkin koukuttivat aivomme. Myös ruokaan tai esimerkiksi suklaaseen voi koukuttua eri syistä. Kaikki tietävät, että kahvia on pakko saada aamulla että herää, jos on tottunut sitä juomaan. Riippuvuus on siis totta, ja se perustuu aivojen biokemialliseen toimintaan.

VILJA JA MAITO

Monien suolisto on gluteiinille tai maidolle herkistyneitä, ja aina kun on vatsavaivoja, tämä tulisi selvittää laboratoriokokein, onko esimerkiksi keliakia tai muutoin vain suolisto sietää huonosti viljaa (ns. viljaintoleranssi, jossa suolisto ei vain siedä viljaa ilman että on keliakia). Sen voi testata jättämällä viljat pois ruokavaliosta. Varovasti voi kokeilla myöhemmin riisiä, kauraa, hirssiä tai tattaria viikko kerrallaan kutakin. Moni atoopikko sanoo ihon rauhoittuneen kun on jättänyt gluteiiniviljat pois.

Suomalaisilla on näkemys, että ruisleipä on terveellistä. Kuitenkin suolisto-ongelmaiselle se on kova vilja. Vaikutus on sama, kuin jos vetäisit karhunkielellä suolen seinämää pitkin. Eli sietääkseen ruista suoliston ja suolinukan pitää olla tosi hyvässä kunnossa.

Muitakin vaivoja voi tulla gluteiinista. Sillä voi olla vaikutusta mm. migreeniin, astmaan, allergiaan, stressiin, ärtyneeseen suolistoon, hormonitoimintaan,  pms-vaivoihin, seksuaalisuuteen, raskaaksi tulemiseen, laihduttamiseen, aivojen toimintaan, unihäiriöihin, ihoon, iskiakseen, kehon jäykkyyteen ja työkykyyn. Monella gluteiiniton ruokavalio voi parantaa monta asiaa, esimerkiksi on ihmisiä jotka koko ikänsä ovat paitsi poteneet vatsavaivoja, myös yskineet ja sairastaneet migreeniä, astmaa, allergioita ja reumaperäisiä oireita. Kun gluteiini on jätetty pois, vaivat ovat kadonneet.

KARPPAUS, PUOLIKARPPAUS JA VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN RUOKAVALIO

Karppaaminen (toisin sanoen hiilihydraattien välttäminen = vähähiilihydraattinen ruokavalio) tuntuu olevan päivän sana.  Se mikä karppaamisessa täytyy muista, on se, että kuituja pitää saada. Viljakuitujen sijaan kasviskuidut ovat parempia, sillä viljat kuituina eivät ole vesiliukoisia, kuten kasvisten kuidut. Tuore tutkimus osoittaa, että runsas ravintokuidun saanti saattaa nimittäin vähentää suolistosyövän riskiä.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudatettaessa myös kuidun saanti jää usein suosituksia vähäisemmäksi, minkä vuoksi kasviksia (=kuituja) tulee syödä runsaasti karppauksen ohessa. Joillekin myös sopii ns. puolikarppaus eli ruokavaliossa säilytetään esimerkiksi ruis ja täysjyväkaura tai tattari, sekä esimerkiksi jonkin verran maitotuotteita, yleensä hapanmaitotuotteita jotka ovat vähähiilihydraattisempia ja proteiinipitoisempia.

Itse esimerkiksi olen puolikarppi, ja syön myös jonkin verran maitotuotteita, se sopii elimistölleni parhaiten. Jos kuitenkin palaan leivän, pullan, pastan ja karkkien syöntiin, alan lihoa, erityisesti vyötärön kohdalta, joten olen todennut tämän ns. puolikarppauksen eli nopeiden hiilihydraattien välttämisen sopivan itselleni parhaiten. Lisäksi sen avulla vatsa toimii valtavan hyvin, ja olen todella energinen eikä tule vanhaa päiväväsymystä, jolloin tuntui etteivät aivot toimi ns. kunnon peruna-liha-leipä-lounaan jälkeen ollenkaan.

Ruokavalio on aina yksilöllinen juttu!

Olenkin sitä mieltä, että ruokavalio on aina täysin yksilöllinen juttu, ja se löytyy kokeilemalla. Se tulisi huolellisesti suunnitella ravintoasiantuntijan kanssa (mielellään FLT-ravintoasiantuntijan kanssa). Siihen vaikuttavat terveytemme, sairautemme, ruokahistoriamme, nukkuminen, hormonitoimintamme, liikuntatottumuksemme ja hyvin monet asiat.

Runsas kuidun käyttö tekee hyvää suoliston terveydelle. Muistakaahan siis kaikenlaiset karppaajat pitää huolta päivän kuitusaldosta. Lisäksi se kerman ja voin lotraaminen liiallisesti ei ole aina hyvä juttu kolestrolin kannalta (silloin, jos perinnöllinen kolestroli on yli 10!), mutta karppamisessahan onkin se idea, että kun syödään täysrasvaisia luonnon tuotteita, niin annoskoot pienenevät, koska vatsa tulee pienemmästä määrästä täyteen, ja lisäksi kasviksia ja marjoja puolestaan syödään runsaasti. Silloinhan ei siis voita ja kermaa tarvitse lorottaa litratolkulla, vaan kohtuullisesti.

PAINONPUDOTUS

Monet ovat saaneet hyviä tuloksia karppaamisella. Osa kokee, että karppaa keskitietä eli karppaa, mutta käyttää hieman hyviä hiilihydraatteja (täysjyvävilja, hieman tummaa tai täysjyväriisiä, tummaa pastaa), ja on löytänyt “keskitien” näiden välimaastossa.

Ei sekään kaada maailmaa jos joskus sallii itselleen pullan kahvin kera tai kutsuilla palasen täytekakkua. Sekään kun ei ole järkevää, että ruokavaliosta tulee liiallinen stressi. Stressi kun on kaikkein suurin sairauksien aiheuttaja!

Terveellisiäkin herkkuja löytyy

Sen sijaan että ryhtyisit nälkälakkoon, ajattele asiaa seuraavasti: voin syödä hyvin ja nauttia ruuasta. Avainsana on korvaaminen. Esimerkiksi herkullinen itsetehty sämpylä vaikkapa kauraleseestä ja speltistä, ihanasti tuoksuvan iltateen (suosi vihreää ja valkoista teetä flavonoidien vuoksi) ja luomuhunajan kanssa – mikä voisi olla parempaa?

Eli jos alat ajatella niin sallittuja ns. “herkkuja” kyllä löytyy. Korvaa rasvainen epäterveellinen jollakin hyvällä herkulla, kuten äskeinen sämpylä ja tee. Älä mieti sitä mitä et voi syödä, vaan sitä, mitä voit. Muutama pala tummaa luomusuklaata ja kotipulla silloin tällöin ovat sallittuja. Tumma inkiväärisuklaa  maistuu ihanan minttuiselle, esim. Green&Black’sillä on aivan ihania suklaita.

Sokerin korvaaminen

Itse tehdyt smoothiet marjoista, munakkaat pinaatin ja lohen kera ovat huippuhyviä ja silti kohtuudella nautittuna terveellisiä. Munasta voit halutessasi jättää keltuaisen syömättä tai paistaa vain valkuaiset (itse syötän keltuaiset alipainoisella chihuahuakoirallani!). Marjainen rahka rasvattomalla rahkalla ja kevyemmällä kermalla, kuten CremeVispi 26 %, valmistuu helposti ja on kohtuullisen terveellinen herkku. Makeuta esim. luonnon aidolla stevialiuoksella, sitä löytyy luontaistuotekaupoista. Pari tippaa riittää, se on voimakasta!

Paljon sokeria tippuu pois ruokavaliosta jos korvaat sokerijogurtin esimerkiksi maustamattomalla ab-jogurtilla tai kreikkalaisella 2-prosenttisella jogurtilla (mausta se marjoilla tai stevialla), sillä yhdessä 2 dl sokerijogurtissa on 8 palaa sokeria!

Ja jos tulee repsahdus, niin ohje kuuluu: sitten vaan jatketaan seuraavana päivänä niitä terveellisiä elämäntapoja! Tärkeintä on, ettet lakkaa yrittämästä.

Seuraa terveysarvojasi – se kannattaa!

On myös tosi tärkeää, että seuraat terveysarvojasi vaikka se tuntuisikin pelottavalta. Koska se on tosi tärkeää. Lääkärisikin arvostaa sitä että esimerkiksi puolivuosittain ilmaannut laboratorioon ja vastaanotolle kuulemaan mitä kolestroliarvosi, verenpaineesi ja sokerisi ovat. Tuskin hän silloin pitää saarnaa vaan yrittää auttaa! Kannattaa myös rohkeasti vaan käydä esimerkiksi edes kerran kuussa tai viikossa puntarissa, että vähän tietää missä se paino menee. Sokeri on siitä pirullinen kumppani että se voi sokeuttaa, se kun voi alkaa jo neljänkympin jälkeen rappeuttaa silmänpohjia ja aiheuttaa sokeutumisen, joten niitä silmänpaineitakin pitäisi myös mittautella joko terveyskeskuksessa tai silmälääkärillä jos ylipainoa on, tai sokeritautia suvussa.

HUOM! Sekin on painonhallintaa, että yrittää estää kiloja kertymästä enää enempää! (jos niitä jo on jonkin verran liikaa). Saat olla itseesi tosi tyytyväinen, jos yrität tehdä edes sitä ja olet onnistunutkin siitä! Hyvä Sinä!

On parempi olla hyväkuntoinen ylipainoinen, kuin täysin liikkumaton ylipainoinen!

Eli ei ole ihan niin hirveän vakavaa, jos on painoa, jos yrität liikkua edes sen kolme kertaa viikossa siten että edes vähän hikoilet, kuin että et liiku ollenkaan. Kyse on solujen mitokondrioista. Sohvaperunoilla ei solutasolla (mitokondrioissa) tapahdu mitään, mutta liikkujalla solutasolla tapahtuu paljon vielä liikunnan jälkeenkin ja se juuri vaikuttaa mm. verensokeriin, insuliiniin, hormoneihimme ja verenpaineeseen. Jo pelkkä kävelyliikuntakin on tärkeää, puhumattakaan puutarhatöistä tai lumitöistä.

Ulos liikkumaan!

Erityisen tärkeää on kudoksia hapettava ulkoliikunta. Lisäksi koska istumme paljon (= ihan liikaa!) sisätiloissa, aivojen hapensaannin takia olisi tärkeää juuri tämä ulkoliikunta. Jos kysyt, mitä tehdä, jos et ole pitkään aikaan tai koskaan liikkunut, sanoisin että kävele kaksi kertaa viikossa 40 minuuttia ja mene kerran viikossa kuntosalille edes 45 minuutiksi. Jo tällä on merkitystä terveytesi kannalta. Ei muuta kuin tsemppiä vaan!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.