Vieraskirja

Hei vierailija

Tällä hetkellä työtilanteeni on niin ruuhkautunut, että tällä haavaa en pysty vastaamaan vieraskirjassa kysymyksiin. Jos Sinulla on kuitenkin jokin todellinen ongelma liikkumisen/ravinnon/terveyden suhteen, voit lähettää minulle sähköpostia, yritän vastata siihen. Eli: maarit.makinen@windowslive.com

16 vastausta artikkeliin ”Vieraskirja

 1. Hei Maikku (tässä vastaus allaolevaan viestiin). Anteeksi vastauksen viipyminen! Työtilanteeni on ruuhkautunut. Eli olet juuri mitä parhaimmassa iässä aloittaakseni painoharjoittelun, eli vastaan: kyllä Sinun olisi hyvä käydä kuntosalille edes kerran viikossa ja treenata siten, että tulisi ihan hiki ja tuntuisi lihaksissa vielä vähän seuraavanakin päivänä. En tarkoita maksimivoimaharjoittelua, vaan sellaista, että jos teet vaikka 3×10 sarjaa, niin painon tulisi olla sellainen, että kaksi ekaa sarjaa menevät puhtaasti, kolmas hieman horjuen ja neljättä et jaksaisi puhtaasti ts. fuskaamatta tehdä. Nimenomaan kuudenkympin lähestyessä painoharjoittelu kannattaa aloittaa, jotta lihakset voimistuvat ja näin siis tulevat “raihnaistuvia” luita ja niveliä vanhuuden ajan. Keskity ylä- ja keskivartaloon, jos tuntuu että alavartalo on riittävän voimakas. Kannattaa kuitenkin tehdä muutama reisilaite, esim. jalkaprässi, jalan ojentajat, lähentäjät ja loitontajat, jotta lonkkaa ja polvia ympäröivät lihakset pysyisivät kunnossa. Hyvä tapa on mennä ohjattuun naisten ryhmään, jossa oppii tekemään liikkeet alusta alkaen oikein. Tsemppiä vaan!

 2. Olen 55-vuotias nainen. Voiko kotijumpalla saada riittävästi lihaskuntoharjoittelua, vai pitäisikö käydä myös kuntosalilla? Olen eri lähteistä koonnut erilaisia etenkin keskivartaloa kehittäviä liikkeitä. Kyykkyjä punttien kanssa sekä punnerruksia (pääasiassa helpotettuja, joko portaissa tai ns. naisten punnerruksia) teen myös. Välineinä minulla on ainoastaan 3 kg painot, pitäisikö punttien painoa lisätä koko ajan? Ylävartaloni lihakset kaipaisivat enemmän harjoittelua kuin alavartalon. Miesten punnerruksia en ole jaksanut kuin enimmillään kymmenen nykyään, aina en sitäkään. Muuten harrastan talvella enimmäkseen hiihtoa ja kesällä sauvakävelyä ja kävelyä (raskaissakin maastoissa). Painon kanssa ei ole ongelmia.

 3. Hei,

  Voinko harrastaa vesijuoksua kun minulla on sydämen vajaatoiminta ja diabetes sekä ylipainoa. Olen nyt neljä kertaa käynyt ja se tuntuu tosi mukavalta. Luin netistä ettei juoksu sovi sydänsairaille. Onko tosiaan näin??

  Haluaisin vastauksen sähköpostiini.

  Kiitos etukäteen vastauksesta 🙂

  Kuntoneuvoja vastaa: vastasin suoraan sähköpostiisi kuten toivoit. Yleisesti ottaen vesijuoksuA – ja vesikävelyä voi harrastaa sydänsairaskin ja diabeetikko jos se tuntuu hyvältä. Veden hydrostaattinen paine aiheuttaa sen että sydän lyö hitaampaa vedessä oltaessa, mikä on vain itse asiassa hyvä asia sydämelle. Jos hengästyy liikaa ja tulee rytmihäiriöitä, silloin ei kannata vesijuoksua tehdä.

 4. KYSYMYS: Silja Miksi väsähdän maratonin loppumetreillä? Viimeiset kilometrit ovat yhtä tuskaa. Olen aloittanut harrastuksen viime vuonna. Juoksenko alun liian kovaa????

  Kuntoneuvoja vastaa maratonista: Hei Silja. Vastasit itse kysymykseesi sillä todellakin jos juoksee ensimmäiset kilometrit liian lujaa, vaikkakivain 5 sekuntia nopeammin kilometrivauhdilla niin se kostautuu viisinkertaisesti loppukilometrien aikana!

 5. KYSYMYS: Selkäkipuinen Olen ajatellut aloittaa naisvoimistelijoissa jumpan. Mikä jumppa sopisi parhaiten selkäkipuiselle? Kipu johtuu skolioosista, joka aiheuttaa välilevyn pullistumaa ja iskiasoireita.

  Kuntoneuvoja vastaa selkäkipuiselle: Suosittelen ehdottomasti pilatesta. Myös jooga sopii. Tules (tuki- ja liikuntaelin) sekä keppi- jumpat sopivat myös selkävaivoista kärsiville.

  Muista kuitenkin tehdä omien tuntemustesi mukaan! Jos jokin liike aiheuttaa kipua, älä tee sitä tai pyydä ohjaajaa neuvomaan toinen vaihtoehto liikkeelle. Vältä äkkinäisiä liikkeitä sekä nouse lattialiikkeistä varovaisesti ylös.

  Välilevyongelmissa on syytä varoa nostoja jossa samalla tapahtuu kiertoliike selälle. Vesijuoksu on myös oivallista selkäkipuiselle, sillä tyhjän päällä polkiessa (altaan syvässä päässä) selkäranka venyy ja nikamien väliin tulee tilaa (ts. sama vaikutus kuin alaspäin roikuttaessa esimerkiksi ns. selkäkippipenkissä tai oven karmien väliin asetetusta tangosta).

  Usein välilevyongelmissa liikutaan alussa vain varovaisesti, mielellään kuitenkin kävellään ja ollaan pystyssä sen sijaan että maattaisiin sängyssä. Myös kävely pehmeällä alustalla kuten pururadalla on hyväksi.

  Vesijuoksusta on vinkkejä blogini oikeassa sivupalkissa.

 6. KYSYMYS: Syke Olen 27-vuotias nainen. Ikäni perusteella maksimisykkeeni on noin 192. En ole tähän mennessä harrastanut säännöllisesti liikuntaa ja haluan pudottaa painoa, joten minun tulisi ilmeisesti liikkua alueella 60-70% maksimisykkeestä eli 115-135. Reipas kävely, joka pelkkä kauppareissu, nostaa kuitenkin sykkeeni 135-155 tasolle (70-80%). Tulisiko minun kävellä lenkeillä löntystelyvauhtia vai onko tuo korkeampikin taso ok aloittelijalle? Reipas kävely ei tunnu pahalta vaan vain hyvältä, pystyn puhumaan ym. Johtuuko korkea syke todennäköisemmin huonosta kunnosta vai yksilöllisestä taipumuksesta? Aamulla sängyssä maatessa sykkeeni on 70, joten se on ilmeisesti leposykkeeni.

  Kuntoneuvoja vastaa nimimerkille Syke : Kuvailemasi perusteella sanoisin että syynä on se, että ei ole pitkään aikaan harrastanut liikuntaa. Kun kuitenkin leposykkeesi on 70, ei tilanne ole toivoton, koska tuollainen leposyke on alhainen ottaen huomioon etä liikuntaa ei ole paljoa harrastettu viime vuosien aikana. Alhainen leposyke on siis hyvä asia.

  Nyrkkisääntönä on että liikuntaa pitäisi harrastaa juuri sillä tasolla että pystyy hyvin puhumaan puuskuttamatta (= neljän P:n sääntö). Juuri niinkuin kuvailen pystyväsi.Toinen asia on se että tulisi liikkua sillä tavalla että edes jonkin verran hikoilee ja hengästyy. Voit ottaa esimerkiksi ylämäkispurtteja kävelyn aikana.

  Mikäli asia vaivaa Sinua ja syke ei ole alentunut kävellessä esimerkiksi 120-135 tasolle (mikä olisi siis parempi syke kuin yli 135), pyydä terveyskeskuksesta ottamaan EKG ja mahdollisesti muita kokeita, jotta voidaan sulkea pois mahdollinen sydänsairaus. On hienoa että olet alkanut hoitaa kuntoasi!

  Tsemppiä lenkkeilyyn! Jos vain mahdollista, aloita myös kuntosaliharjoittelu – edes kerran viikossa ja yhdistä siihen hyvät venyttelyt. Kuntosaliohjeita löydät webbisivuiltani.

 7. KYSYMYS: Pallojumppaaja Hei! menin kauppaan ostamaan jumppapalloa, mutta törmäsin siihen että niitä oli 3 eri kokoa. OLen 165 cm. Mikä on minulle sopiva koko?

  Kuntoneuvoja vastaa nimimerkille Pallojumppaja: Toden totta, palloja on kokoa 65 cm, 75 cm ja 85 cm. Nyrkkisääntönä on se, että kun istut pallolle, sinun polvikulmaksesi tulisi tulla 90 astetta.

  Koska meillä on erimittaiset raajat ja selkä eri ihmisillä (ts. jollakin voi olla lyhyet jalat ja pitkä selkä, tain päinvastoin), tämä on paras tapa arvioida sopivan kokoista palloa. Karkeasti ottaen 75 cm pallo sopii keskimittaiselle kuten Sinä (165 cm), pieni pallo 65 cm sopii sitä lyhyemmälle ja pallo 85 cm sopii yli 170 cm pitkälle.

  Pyydä myyjää, mikäli mahdollista, täyttämään yksi palloista niin pääset kokeilemaan ennen ostoa. Moni on kertonut ostaneensa turhaan väärän kokoisen pallon, kun ei ole voinut kokeilla, mikä on tosi harmillista.

 8. KYSYMYS: Haluaisin oppia juoksemaan, mutta olen huonokuntoinen Olen aina toivonut voivani juosta, mutta se tyssää siihen kun en jaksa. Se tuntuu niin raskaalta. Lisäksi joka paikkaan alkaa sattua. Mikä neuvoksi?

  Kuntoneuvoja vastaa juoksemisasiaan: Käypä katsomassa blogi-sivultani kohta Aloittaisinko juoksemisen. Siellä asiaa siitä sekä aloittelijan juoksukouluohjelma – riittävän helppo että se todella onnistuu! Lisäksi joillain paikkakunnilla järjestetään juoksukouluja ajatuksella että alussa juostaan 2 minuuttia kerrallaan, ja 10 viikon kuluttua kykenet juoksemaan jo 4-5 km yhteen putkeen. Tutkailepa netistä!

 9. KYSYMYS: Proteiineja lisää? Hei. Yritän kuntoilla ja pitää painon kohdallaan. Se kuitenkin tuppaa nousemaan. Syön ehkä liian vähän proteiineja ja liikaa hiilihydraatteja. Mistä tiedän paljonko saan proteiineja päivässä? Kuinka paljon niitä tulisi saada, kun olen 165 cm ja painan n. 65 kg?

  Kuntoneuvoja vastaa nimimerkille “Proteiineja lisää?”: Jos olet 65 kg, tulisi proteiineja saada 0,8-1 gr per painokilo, eli noin 65 gr päivässä. Tässä esimerkkejä: Kananmuna noin 7 gr, Pieni proteiinipatukka 10 gr, 100 gr raejuustoa noin 13 gr, 2 dl kevytmaitoa noin 6 gr, Valion Cottifrutti eli rahkaraejuustovälipala 17 gr, Kourallinen pähkinöitä 3-6 gr, Juustoviipale 2-3 gr.

  Voit näiden avulla laskea suuntaa antavasti kuinka paljon mitäkin kannattaa syödä että saat tuon 65 gr proteiinia päivässä täyteen! Muista että kannattaa suosia vähärasvaisia proteiininlähteitä, erityisesti maitotuotteissa.

 10. KYSYMYS: Sara -75 Hei! Neuvo sopiva kuntoiluohjelma sohvaperunalle joka pystyy liikkumaan noin 3 kertaa viikossa. Työ vie muun ajan, joudun tekemään paljon ylitöitä ja olen aika väsynyt. Mitä lajeja kannattaisi valita? Haluan liikkua ennenkaikkea terveyteni vuoksia, mutta inhoan hikirääkkiä enkä ole koskaan pitänyt erityisesti liikkumisesta. Lääkärini kuitenkin sanoi että syytä olisi liikkua (mm. verenpaine ja kolestroli koholla). Toivon yksinkertaisia selkeitä ohjeita. Kiitos.

  Kuntoneuvoja vastaa Saralle: Hyvä, olet ottanut jo ison askeleen kun kysyit neuvoa liikkumiseen! Halua siis on, se on tärkeintä! Tämän yksinkertaisempaa ohjetta ei ole: Kerta viikossa jumppaa (mikä tahansa jumppamuoto mikä tuntuu omalta, kuitenkin sellainen jossa tulee niin kestävyyskuntoa kuin lihaskuntoliikkeitä), kerta viikossa 1-1,5 tunnin kuntosaalitreeni painoilla, joilla jaksat tehdä 2 sarjaa mutta kolmas ottaa jo tiukille.

  Kolmas kerta voisi olla noin tunnin lenkki jossa teet 2-3 minuutin intervallipyrähdyksiä kävelystä hölkkään, aloita ja lopeta kuitenkin rauhallisesti.

  Lihashuolto eli venyttely tulisi kuitenkin yrittää tehdä edes kerran viikossa, esimerkiksi saunassakäynnin jälkeen (keskipitkiä 1.5-2 minuutin venytykset päälihasryhmille ja hartioille/niskoille).

  Muista arkiliikuntana esimerkiksi kävellä työmatkoja, pienetkin matkat hyväksi, tässä takana erityisesti se että saisit myös sitä tärkeää raitista ilmaa ja aivot happea, mikäli olet sisätöissä. Tsemppiä !

 11. Kysymys: Makeaa! Neuvo mikä pika-avuksi kun telee mieli makeaa. Yritän myös karpata mutta syön tätsjyväviljojakin .

  Kuntoneuvoja vastaa nimimerkille Makeaa!: Jos tekee makeaa, tee marja- tai hedelmärahka tuoreista hedelmistä, makeuta aspartaamilla, stevialla (loistava tuote, kysy luontaistuotekaupasta, luonnon oma aine, kaloreita 0!) tai pienellä määrällä hedelmäsokerilla. Kaikille aspartaami ei sovi.

  Ja saksanpähkinän (runsaasti omega-3) kanssa gojimarjat, karpalot, kuivatut mustikat menee hyvin, sekä luomu tummasuklaa joita kaikkia ihania makuja, kuten chili tai inkivääri-suklaa, ovat loistavia. Netistäkin löytyy terveyskauppoja joista voit tilata, kuten Luontaistuntijat (saat 10 e lahjakortin kun rekisteröidyt sinne!) ja FittnessStore, jossa KAIKKEA MAHDOLLISTA superfoodia.

  Samoin voin suositella amerikkalaista verkkokauppa iHerb:ä, jossa toimituskulut vain 4 dollaria (noin 3 €), usein siellä myös Free shipping eli ilmainen toimitus. Katso blogistani linkki oikealta pääsivun vierestä!

  Etsippä käsiisi Kaisa Jaakkolan uusi kirja Hormonidieetti, siinä valtavasti hyvää tietoa mm. painonpudotuksesta, liian sokerin käytöstä ja liikunnastakin!

 12. KYSYMYS: Liikuntaa ja painonpudotusta Anna yksinkertaiset, selkeät ohjeet kun aloitan liikunnan ja haluan painoa alas. Olen nuori perusterve nainen. Kiitos.

  Kuntoneuvoja vastaa nimimerkille Liikuntaa ja painonpudotusta: Nyrkkisääntö on että liikuntaa tulisi kaikkiaan olla vähintään 3, mielellään 5 tuntia viikossa niin että hengästyy ja hikoilee edes jonkin verran, ETENKIN JOS ALOITAT KUNTOILUN ts. et ole sitä aiemmin tehnyt tavoitteellisesti, kuten painon pudotuksessa. Näistä 2 voisi olla lihaskuntopainotteista (jumppa, kuntosali, myös 45 min kotijumppa käy jos et pääse jumppaan) ja 2-3 h aerobista kestävyysliikuntaa.

  Lisäksi tulisi tehdä muutaman viikon välein VÄHINTÄÄN, ehkä jopa kerran viikossa yhden aerobisen sijaan, pitkä rauhallinen ns. maisemankatselulenkki joka kestäisi mielellään esim. 90-120 min. SE ON HIRVEÄN TÄRKEÄÄ koska se on nimenomaan se palauttava lenkki.

  Ja tee pitkiä 1,5-2 min venytyksiä päälihasryhmille edes kerran viikossa, esimerkiksi lepopäivänä, vaikka saunan jälkeen. Voit vähän välillä höllätäkkin ettei ala “tökkimään” tai kroppa väsymään liikaa.

  Muista pitää vähintään yksi, mielellään 2 vapaapäivää viikossa, koska elimistön täytyy palautuakin (lihakset eivät kehity, jollei tule lepoa, sillä lihakset itse asiassa kehittyvät harjoittelun välisinä lepopäivinä).

  Karppaatko? Jos, niin suosittelen mielummin vähähiilihydraattista ruokavaliota, koska SUOLET TARVITSEVAT KUITUA, MIKÄ MYÖS TUO KYLLÄISYYDEN TUNNETTA. Lisäksi viljoista saa tarpeelliset B-vitamiinit, joita elimistö tarvitsee erityisesti silloin kun on ruumiillista sekä psyykkistä rasitusta enemmän. Eli voit käyttää tummia ja täysjyväviljoja, tummaa riisiä, tummaa pastaa jne. Myös ruisleipää pari palaa.

  Karppamisessa läträtään runsaasti myös voilla ja kermalla joten se voi olla sudenkuoppa laihduttajalle, koska kyllä sieltä sitä energiaa sitten tulee ja liikkua pitää tosi paljon. Terveellistä hyvää rasvaa hanki mielummin syömällä proteeiinipitoisia pähkinöitä ja manteleita, erityisesti saksanpähkinä on hyvä (paljon omega-kolmosta). Jos myös verenpaine/kolestrolit ovat koholla, kantsii niitä seurata labrakokein esim 3 kk välein. Tsemppiä liikuntaan, ja kysy lisää tarvittaessa!

 13. Viesti @ Sanna-88

  29.08.2012 @ 17.23 |Muokkaa

  Onko lisäravinteiden käyttö perusteltua, jos syö monipuolisesti?

  Kuntoneuvoja vastaa: Hei, tähän ei voi sanoa kyllä tai ei, mutta ainakin D-vitamiinin ja omega-3:en käyttö on suositeltua jos ei syö rasvaista kalaa tai pähkinöitä/manteleita vähintään 2-3 kertaa viikossa ja talviaikaan, kun D-vitamiinia ei saa auringosta riittävästi. Lisäksi tehoviljely aikaansaa sen että juureksissa ei ole enää samoja määriä esim. C-vitamiinia kuin 100 vuotta sitten. Tästä aiheesta minulla tulossa blogi, seuraa sivustoani.

 14. Viesti @ kuntoneuvonta

  29.08.2012 @ 17.19 |Muokkaa

  Hei. Onko palvelu tosiaan maksuton?

  Kuntoneuvoja vastaa: Hei Sanna, kyllä, kysymyksiin vastaaminen ei maksa Sinulle mitään. Tärkeintä on että ihmisiä saataisiin liikkumaan, syömään ja voimaan paremmin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.